• Посилання скопійовано

Щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток на суму дивідендів, виплачених страховою компанією

Лист Державної податкової служби України від 20.12.2011 р. №9809/7/15-1217

Щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток на суму дивідендів, виплачених страховою компанією

Суттєво. У разі якщо платник податку — емітент корпоративних прав приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), він зобов'язаний нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

! Платникам дивідендів

Державна податкова служба України розглянула лист державної податкової адміністрації у м. Києві щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток на суму дивідендів, виплачених страховою компанією, та повідомляє таке.

Підпунктом 153.3.2 п. 153.3 ст. 153 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) визначено, що, крім випадків, передбачених пп. 153.3.5 цього пункту, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі ставки, встановленої п. 151.1 ст. 151 Кодексу, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Відповідно до абзацу третього пп. 153.3.2 п. 153.3 ст. 153 Кодексу, обов'язок із нарахування та сплати авансового внеску з цього податку за визначеною п. 151.1 ст. 151 цього Кодексу ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку чи має пільги зі сплати податку, надані цим Кодексом, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена в п. 151.1 ст. 151 цього Кодексу (крім платників цього податку, які підпадають під дію п. 156.1 ст. 156 цього Кодексу).

Особливості оподаткування страховика визначені в ст. 156 Кодексу, зокрема:

у п. 156.1 визначені особливості оподаткування прибутку страховика від провадження його діяльності;

у п. 156.2 визначені особливості оподаткування прибутку страховика, що здійснює страхування життя.

Враховуючи викладене, у разі якщо платник податку — емітент корпоративних прав приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), він зобов'язаний нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток за ставкою, встановленою п. 151.1 ст. 151 Кодексу.

Якщо платник податку — емітент корпоративних прав є страховиком, то він зобов'язаний нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, отриманий від діяльності, не пов'язаної зі страхуванням, та від діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до Закону України від 09.07.2003 р. №1057-IV «Про недержавне пенсійне забезпечення». Платник податку не зобов'язаний нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, отриманий від діяльності, визначеної у п. 156.1 ст. 156 Кодексу, згідно з абзацом третім пп. 153.3.2 п. 153.3 ст. 153 Кодексу.

Для визначення частки дивідендів від прибутку, отриманого від діяльності, не пов'язаної зі страхуванням, та від діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до Закону України від 09.07.2003 р. №1057-IV «Про недержавне пенсійне забезпечення», потрібно суму дивідендів пропорційно помножити на питому вагу прибутку за відповідний рік, отриманого від діяльності, не пов'язаної зі страхуванням, та прибутку за відповідний рік, отриманого від діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до Закону України від 09.07.2003 р. №1057-IV «Про недержавне пенсійне забезпечення». Отриманий результат потрібно помножити на ставку податку.

Заступник голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру