• Посилання скопійовано

Суть справи

ДПС щодо реєстрації платників ПДВ
На початку року ДПСУ видала близько двох десятків наказів, якими затверджено узагальнюючі податкові консультації (скорочено — УПК). У міру появи ми їх розглядаємо і коментуємо. Ось дійшла черга й до УПК №131 (див. «ДК» №12/2012), у якій розглянуто питання про реєстрацію платниками ПДВ, у тому числі для платників єдиного податку. Ця тема є дуже актуальною, адже з 01.01.2012 р. набрали чинності зміни до ПКУ щодо єдиного податку (глава 1 розділу ХIV ПКУ). Отже, погляньмо, чи вдалося податківцям внести ясність до запропонованих їм запитань.

Підприємці та нерухомість в оренді
ДПСУ своїм наказом від 20.02.2012 р. №136 (див. «ДК» №12/2012) затвердила Узагальнюючу податкову консультацію стосовно надання нерухомості в оренду фізособами — платниками ЄП. Проаналізуймо докладніше її наслідки для СГД.

Навіщо потрібна комісія із соцстраху
Щоб отримати від ФСС з ТВП кошти для виплати страхових відшкодувань, підприємство повинне подати до районного відділення Фонду заяву-розрахунок, що заповнюється на підставі протоколу засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого. Тож з'ясуймо, які повноваження має комісія із соцстраху і як слід заповнювати протокол з огляду на зміни, внесені Постановою ФСС з ТВП від 16.11.2011 р. №54 (чинна з 17.02.2012 р.).

Псування та недостача товару
У господарській діяльності трапляється усяке, тож від псування та недостачі товару ніхто не застрахований. А вже причин таких неприємних фактів може бути безліч: від банального недогляду за зберіганням у разі псування до природного убутку у випадку недостачі. Ці негативні події у житті підприємства мають спільні обліково-податкові риси. Та все ж таки між ними є й певні відмінності. Далі ми розкриємо основи документування та обліку псування і недостач товарів.

Як зберегти право на податковий кредит
ПКУ передбачено випадки, коли платник ПДВ має право додати до податкової декларації за звітний період заяву зі скаргою на постачальника. У разі виконання низки умов заява є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту покупця. Розгляньмо, як правильно та вчасно подати заяву та врятувати право на ПК покупця.

Оскарження рішень податкових органів
Після податкових перевірок суб'єкти господарювання нерідко бувають змушені оскаржувати прийняті податковими органами рішення.
Розглянемо порядок їх оскарження відповідно до норм ПКУ.

До змісту номеру