• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджено наказом ДПСУ від 15.02.2012 р. №122

У коментованій узагальнюючій податковій консультації головний податковий орган розглядає питання обкладення податком на прибуток при виплаті роялті. А саме: у складі яких витрат (витрат на собівартість продукції чи інших витрат) мають відображатися такі затрати, якщо вони взагалі мають місце у платника податку на прибуток? На початку консультації податківці нагадують, що таке витрати (пп. 14.1.27 ПКУ), що таке роялті в розумінні Податкового кодексу (пп. 14.1.225 ПКУ), а також те, що до витрат, які враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, належать:

1) витрати операційної діяльності;

2) інші витрати.

Як випливає з п. 138.1 ПКУ, витрати операційної діяльності визначаються не тільки з урахуванням витрат, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, а й адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат. Правда, норма п. 138.10 ПКУ зазначає, що до інших витрат включаються, зокрема, й адмінвитрати, витрати на збут та інші операційні витрати. Фактично маємо справу з двома видами витрат з різними періодами визнання.

Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів (робіт/послуг) відповідно до п. 138.4 ПКУ. А інші витрати стають витратами, відповідно до п. 138.5 ПКУ, того звітного періоду, коли вони були здійснені.

Витрати з нарахування роялті відносяться до витрат подвійного призначення відповідно до пп. 140.1.2 ПКУ (з деякими обмеженнями). Тобто витрати з нарахування роялті відносяться фактично до інших витрат, а отже, будуть мати місце в періоді, коли вони понесені, звичайно, за умови що платник взагалі має право на такі витрати.

Коли ж роялті можуть бути безпосередньо віднесені на конкретний об'єкт витрат, то такі витрати, на думку автора, у складі інших прямих витрат (див. п. 138.9 ПКУ) будуть відноситися до собівартості товарів (робіт/послуг), а отже, період їх визнання буде періодом, у якому визнаються доходи від реалізації.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру