• Посилання скопійовано

Що нового

Розмір оплати відрядженим працівникам не може бути нижчим від середнього заробітку

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначило, що зміни до ст. 121 КЗпП (внесені Законом від 19.04.2011 р. №3231-VI) дають можливість виплачувати працівникам зарплату за виконану роботу у відрядженні у разі, якщо її розмір є вищим від збереженого середнього заробітку за цей період. Якщо за виконану у відрядженні роботу зарплата працівників нижча від їх середнього заробітку, що зберігається, то їм виплачується середній заробіток.

Лист Мінсоцполітики від 25.01.2012 р. №90/13/84-12


Чи є право на ПК при проведенні ремонту ТЗ за рахунок страхової компанії

! Платникам ПДВ

ДПСУ повідомляє, що оскільки надання послуг із страхування і перестрахування не є об'єктом оподаткування, то виплата страхових платежів також не є об'єктом обкладення ПДВ, операція з отримання таких страхових платежів чи операція з їх виплати не змінює суму ПК чи ПЗ ні у застрахованої особи, ні у страховика.

При цьому послуги з ремонту транспортного засобу, який потрапив у ДТП, є об'єктом обкладення ПДВ, а тому СТО виписує податкову накладну на повну вартість послуг з ремонту ТЗ та видає її власнику транспортного засобу, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ.

При цьому сума ПДВ, пропорційна до частини платежу, сплаченого страховою компанією, до складу ПК власником авто не відноситься, а страхувальник (власник автомобіля — платник ПДВ) має право включити до ПК лише ту частину ПДВ, що відповідає частині вартості ремонту ТЗ, яка була сплачена власним коштом такого страхувальника і не була чи не буде погашена за рахунок коштів, отриманих ним від страхової компанії.

Лист ДПСУ від 12.01.2012 р. №809/7/15-3417-26 див. у наступних числах «ДК»


Операції з повернення ОФ оподатковуються на загальних підставах

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначає, що операція з повернення ОФ, попередньо внесених до статутного фонду юрособи іншими юридичними або фізичними особами, у разі їх виходу з числа засновників або учасників такої юрособи підпадає під визначення об'єкта обкладення ПДВ і повинна обкладатися податком на загальних підставах за основною ставкою.

Лист ДПСУ від 27.01.2012 р. №2688/7/15-3417-267 див. у наступних числах «ДК»


За неповернення виручки в інвалюті накладається штраф

! СГД

ДПСУ нагадала, що 18.01.2012 р. набрав чинності Закон від 15.11.2011 р. №4025-VI, яким доповнено Кодекс про адмінпорушення.

Прийняті зміни пом'якшують відповідальність особи, тож відповідальність, передбачена ст. 162-1 та 162-2 Кодексу про адмінправопорушення, застосовуватиметься і до правопорушень, що були вчинені до моменту набрання чинності Законом від 15.11.2011 р. №4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

Отже, щодо встановлених під час перевірок податковими органами випадків ухилення від повернення виручки в інвалюті та незаконного відкриття або використання за межами України валютних рахунків до 18.01.2012 р. застосовується відповідальність, передбачена ст. 162-1 та 162-2 Кодексу про адмінправопорушення.

Накладення штрафу застосовується саме за умисне ухилення від повернення виручки в іноземній валюті.

Лист ДПСУ від 21.02.2012 р. №4972/7/22-3317 див. у наступних числах «ДК»


Внесено зміни до видачі документів дозвільного характеру

! СГД

Внесено зміни до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Так, представницький орган місцевого самоврядування розглядає та приймає на пленарних засіданнях рішення щодо видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання або відмови у видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності протягом місяця з дня одержання від госпсуб'єкта відповідної заяви.

Закон України від 10.02.2012 р. №4403-VI чинний з 07.03.2012 р.


Затверджено вимоги щодо забезпечення охорони праці працівників

! СГД

МНС затвердило Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників, дія яких поширюється на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності і видів діяльності.

Ними встановлюються вимоги щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці шляхом належного облаштування робочих місць і виробничих, санітарно-побутових та інших приміщень на підприємстві, в установі, організації, безпечного використання працівниками засобів праці, забезпечення навчання працівників і залучення їх до вирішення питань охорони праці, регулювання взаємовідносин з охорони праці між підприємствами у випадку залучення до виконання робіт працівників інших підприємств.

Загальні вимоги не стосуються питань, пов'язаних з вимогами державних санітарних норм та правил.

Наказ МНС від 25.01.2012 р. №67
набере чинності з дня опублікування (станом на 13.03.2012 р. не опублікований)


Ліцензії вартістю понад 2500 грн належать до 6-ї групи нематеріальних активів

! СГД

ДПСУ роз'яснила, що ліцензії, видані державними органами для провадження господарської діяльності, вартістю понад 2500 грн зі строком дії більше року належать до 6-ї групи нематеріальних активів (право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Лист ДПСУ від 11.01.2012 р. №561/6/15-1415 див. у наступних числах «ДК»


Роз'яснено порядок проведення планових та позапланових перевірок платників ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» ПФУ (його територіальні органи) мають право проводити не частіше одного разу на календарний рік планову, а у випадках, передбачених законом, — позапланову перевірку на підприємствах, у фізосіб-підприємців бухгалтерських книг, звітів, кошторисів та інших документів про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ, достовірності відомостей, поданих до Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості (зокрема письмові) з питань, що виникають під час такої перевірки.

Планові і позапланові перевірки проводяться на підставі бухгалтерських книг, кошторисів та інших документів.

Згідно з Законом «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» бухоблік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства і до його ліквідації.

Отже, перевірці підлягають документи за весь період з моменту проведення попередньої перевірки платника.

Лист Пенсійного фонду України від 31.01.2012 р. №2153/03-20


Затверджено Порядок надання інформації про зареєстровані земельні ділянки

! Власникам земельних ділянок

Кабмін затвердив:

1. Порядок надання інформації про зареєстровані земельні ділянки органу державної реєстрації прав та про зареєстровані речові права на земельні ділянки органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру.

Цей Порядок визначає процедуру надання:

1) органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, органу держреєстрації прав інформації про зареєстровані земельні ділянки, необхідної для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно;

2) органом держреєстрації прав органу, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, інформації про зареєстровані речові права на земельні ділянки, необхідної для ведення Державного земельного кадастру.

Надання згідно з цим Порядком інформації про зареєстровані земельні ділянки та про зареєстровані права здійснюється безоплатно.

2. Порядок надання органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, органу державної реєстрації прав доступу до перегляду кадастрових карт (планів).

Цей Порядок визначає умови та процедуру надання органом, що здійснює ведення Державного земельного кадастру, органу держреєстрації прав доступу до перегляду кадастрових карт (планів) у Державному земельному кадастрі у режимі читання.

Постанова КМУ від 22.02.2012 р. №118 набере чинності з 01.01.2013 р.


Роботодавець не завжди оплачує всі перші 5 днів тимчасової непрацездатності

! Роботодавцям

Департамент соціального страхування та партнерства Мінсоцполітики роз'яснив особливості оплати листка непрацездатності.

Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому КМУ.

Передбачається, що оплата днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матзабезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.

Тож якщо на перші 5 днів тимчасової непрацездатності припадає один робочий день за графіком роботи працівника, за рахунок коштів роботодавця здійснюється оплата працівникові одного дня тимчасової непрацездатності.

Лист Мінсоцполітики від 19.01.2012 р. №26/18/99-12 див. «ДК» №12/2012


КУА зобов'язані надавати додаткову інформацію при укладанні договорів

! Фінустановам

5 березня 2012 року набрало чинності рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.01.2012 р. №207 (НКЦПФР), яким затверджено зміни до Положення про особливості здійснення діяльності з управління активами інституційних інвесторів.

Згідно зі змінами, компанії з управління активами (КУА) або особа, яка здійснює діяльність з управління активами інституційних інвесторів і є фінансовою установою, зобов'язані до укладання з клієнтом договору про надання фінансової послуги додатково надавати йому інформацію фінустанови про фінансову послугу, що надається клієнту, її вартість, умови надання і вартість усіх додаткових послуг, про порядок сплати всіх можливих податків і зборів за рахунок фізособи внаслідок отримання такої фінпослуги. Серед цієї інформації є також дані про правові наслідки і порядок здійснення розрахунків унаслідок дострокового припинення фінпослуги, реквізити органу, що здійснює держрегулювання ринків фінансових послуг органів з питань захисту прав споживачів, розмір винагороди фінустанови, якщо вона пропонує послуги, що надаються іншими фінустановами.

Рішення НКЦПФР від 26.01.2012 р. №207 чинне з 05.03.2012 р.


Відповідальність забудовника за здійснення незаконного будівництва

! Забудовникам

Держархбудінспекція повідомила про те, що рішення про притягнення до відповідальності фізосіб за правопорушення щодо експлуатації не прийнятих в експлуатацію об'єктів після закінчення будівництва застосовується до об'єктів, які споруджені та експлуатуються з моменту набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності», тобто з 19.01.2012 року.

Лист Держархбудінспекції України від 30.01.2012 р. №40-17-484


Установлено максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби станом на 01.03.2012 р.

! Роздрібним торговцям

ДПСУ надала в електронному вигляді дані чинних з 01.03.2012 р. декларацій про встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари з метою організації роботи, пов'язаної зі здійсненням контролю за дотриманням суб'єктами підприємницької діяльності, які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами, максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби.

Лист ДПСУ від 29.02.2012 р. №5968/7/15-5117.15


Затверджено довідку про ТВП внаслідок ДТП та інструкцію щодо її заповнення

! Страховикам

МОЗ затвердило форму первинної облікової документації №094-1/о «Довідка про тимчасову втрату працездатності (лікування) потерпілого у дорожньо-транспортній пригоді» та інструкцію щодо порядку її заповнення та видачі.

Iнструкцією встановлено, що первинна облікова документація за формою №094-1/о видається для вирішення питання щодо страхового відшкодування (регламентної виплати).

Довідка заповнюється лікуючим лікарем закладу охорони здоров'я або молодшим медпрацівником з медичною освітою за письмовим запитом страховика або МТСБУ на підставі даних запису із первинної облікової документації за формою, встановленою МОЗ.

Діагноз первинний, діагноз заключний та шифр за Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та проблем, пов'язаних зі здоров'ям (МКХ-10), зазначаються лише за письмовою згодою потерпілого.

Довідка підписується лікарем, який лікував потерпілого, чи завідуючим відділенням, керівником закладу охорони здоров'я, а за його відсутності — його заступником, та скріплюється печаткою закладу охорони здоров'я. Про видачу довідки здійснюється запис у медкартці амбулаторного хворого чи стаціонарного хворого.

При втраті довідки оформлення дубліката довідки здійснюється на підставі повторного письмового запиту страховика або МТСБУ, про що робиться відповідний запис у медкартці амбулаторного хворого або у медичній картці стаціонарного хворого.

Наказ МОЗ України від 12.12.2011 р. №895 чинний з 12.03.2012 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру