• Посилання скопійовано

Виправлення помилок

Не відображені витрати звітного податкового року — у складі витрат відповідної групи

Підприємство — платник податку на прибуток на загальних підставах у I кв. 2011 р. не віднесло суму витрат до валових (бо податкова не приймала збиткових декларацій). Як тепер відобразити таку ситуацію в обліку в світлі ПКУ?

Теоретично відобразити витрати за I кв. 2011 р. у подальших звітних періодах 2011 року дає нам право норма п. 3 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ (ось тільки практично це зробити дуже важко, бо збиткові декларації подати складно): «Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року». Позицію ДПАУ з цього питання викладено у листі від 08.09.2011 р. №828/3/15-1212 (див. «ДК» №40/2011)1.

1 ДПАУ вважає, що збитки станом на 01.01.2011 р. не повинні брати участь у визначенні об'єкта обкладення податком у 2011 році. У розрахунок повинні братися лише збитки, які виникли у I кварталі.

Для того щоб відобразити витрати правильно, платникові слід подати уточнений розрахунок за I квартал 2011 року. Відповідно до п. 50.1 ПКУ, такий уточнений розрахунок подається за формою, що діє на дату подання УР, — тобто вже за новою формою. Відтак у поточній декларації з прибутку за II — IV квартал або в уточнюючій декларації за II — III квартал слід відобразити витрати відповідно до п. 138.11 ПКУ, де сказано:

1) не відображені витрати минулих звітних років слід відображати у складі інших витрат;

2) не відображені витрати звітного податкового року — у складі витрат відповідної групи (собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг; загальновиробничих витрат; адміністративних витрат тощо).

Виходячи з того, що описану в запитанні ситуацію можна вважати помилкою, це помилка за I квартал. Тобто до 01.04, з урахуванням п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, звітними періодами у 2011 році будуть I кв. 2011 р. та окремо наступні квартали 2011 року. Такі помилки, на нашу думку, слід відображати у складі інших витрат. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками II, II — III, II — IV кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від’ємного значення, отриманого платником за I квартал 2011 року, у складі витрат цих податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення цього від’ємного значення.

Згідно з відповідями, розміщеними в Єдиній базі податкових знань, витрати, виявлені за періоди включно до I кварталу 2011 р., відображають в уточнюючих розрахунках і в рядку 06.5 IВ та відповідно у додатку IВ, у рядку 06.5.37 «Iнші витрати господарської діяльності <...>» з наданням пояснення в довільній формі.

Марина КРИВЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру