• Посилання скопійовано

Фізособи-підприємці

Сплата ЄСВ підприємцем на загальній системі оподаткування

Як під час переходу ФОП на загальну систему оподаткування з єдиного податку сплачується ЄСВ — зі суми чистого доходу чи є якась межа для нарахування ЄСВ? Чи відноситься він на витрати періоду, в якому його нараховували або сплатили? Вид діяльності СПД — здавання в оренду власного нерухомого майна, найманих працівників немає, витрати — тільки комунальні послуги. Решта — чистий прибуток.

Питання сплати ЄСВ підприємцями на загальній системі є одним із тих, що подано у законодавстві вкрай невдало. I в Законі про ЄСВ, і в Iнструкції №21-5 порядок нарахування ЄСВ і порядок його сплати прописано по-різному. Так, у Законі про ЄСВ сказано:

1) нарахування ЄСВ є аналогічним до бази нарахування ПДФО (річний прибуток, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ та п. 177.2 ПКУ);

2) мінімальний місячний ЄСВ не може бути меншим за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ) (докладніше див. «ДК» №40/2011);

3) підприємець повинен сплачувати ЄСВ помісячно, до 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Щодо звітного періоду, зазначеного у законі, то, на нашу думку, в абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, де йдеться про платників ЄСВ, яким встановлюється річний базовий звітний період, закралася помилка. У переліку платників з річним періодом мало бути посилання не на «абз. 3 та 4», а на «частини 3 та 4». Тоді підприємцям було би встановлено річний базовий звітний період, що відповідає і логіці, і наступним нормам Iнструкції №21-5.

Так, пп. 4.5.2 Iнструкції №21-5 зобов'язує підприємців на загальній системі оподаткування за себе та членів своїх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачувати ЄСВ протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної податковими органами для сплати авансових сум податку на доходи ФОП1.

Отже, пропонуємо підприємцям все ж таки спиратися на порядок сплати ЄСВ, визначений Iнструкцією, тобто:

1) сплачувати ЄСВ авансовими внесками в терміни до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада;

2) авансові внески розрахувати виходячи зі ставки ЄСВ 34,7% від оціночного доходу, наведеного у декларації.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 1 квітня року, наступного за звітним роком, на підставі даних річної податкової декларації2.

1 Насправді, відповідно до норм ПКУ, не податкові органи визначають оціночний дохід, а відповідно і суму авансових внесків з ПДФО підприємця. Підприємець самостійно у декларації за рік зазначає оціночний дохід на наступний рік. Відповідно до цієї цифри і визначається сума ПДФО, яку підприємець повинен сплатити авансовими внесками протягом року.

2 Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додаток 5) затверджено постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2.

Суми ЄСВ нараховуються підприємцями на дохід (прибуток), що підлягає обкладенню податком на доходи фізосіб. А згідно з п. 177.2 ПКУ об'єктом обкладення ПДФО є «чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю», тобто прибуток.

Якщо протягом звітного періоду відбулися суттєві зміни в обсягах отриманого доходу порівняно із оціночним (у бік зменшення), радимо спробувати зменшити суму авансових внесків за аналогією зі зменшенням суми авансових внесків з ПДФО. Саме таке право щодо ПДФО дає підприємцям Податковий кодекс України, у разі якщо фактичний дохід відрізняється від очікуваного, зазначеного у декларації, більше ніж на 20%. Докладніше див. «ДК» №38/2011.

Зверніть увагу! Підприємці, які перейшли зі спрощеної системи на загальну, протягом року повинні подати декларацію за перший звітний період на загальній системі і відобразити там оціночний дохід на решту періодів звітного року. I сплачувати ЄСВ авансом, як зазначено в Iнструкції, вже виходячи з цієї цифри.

Підприємці, як і інші застраховані особи, нараховують ЄСВ у межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом (ч. 3 ст. 7 Закону). З 01.10.2011 р. максимальна величина бази нарахування єдиного внеску дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ):

1) 17 х 985 = 16745 грн — для жовтня — листопада 2011 р.;

2) 17 х 1004 = 17068 грн — для грудня 2011 р.

Щодо включення до податкових витрат сум сплаченого ЄСВ, то з 6 серпня 2011 р. до витрат підприємця на загальній системі відносяться тільки «документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом III» ПКУ. Витрати операційної діяльності для підприємців включають собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та інші витрати, які беруться для визначення об'єкта оподаткування з урахуванням норм Податкового кодексу України (пп. 138.1.1 ПКУ). Зокрема, до операційних витрат відносяться і суми нарахованого єдиного соціального внеску (пп. 138.10.4 ПКУ).

Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру