• Посилання скопійовано

Основні засоби

Об'єкти ОЗ амортизуються протягом хоча б мінімального загального строку корисного використання

Придбано об'єкти ОЗ після 01.04.2011 р., але об'єкти не нові, тобто такі, що були у використанні в продавця. Деякі об'єкти навіть повністю замортизовані у продавця. Як покупцю правильно визначити строк корисного використання при введенні в експлуатацію?

Як зазначила ДПАУ у листі від 23.05.2011 р. №9544/6/15-0315, при визначенні строку корисного використання (експлуатації) ОЗ слід ураховувати:

1) очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

2) фізичний та моральний знос, що передбачається;

3) правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

Також згідно з пп. 145.1.4 ПКУ строк корисного використання (експлуатації) ОЗ переглядається підприємством у разі зміни економічних вигід, які очікуються від його використання, але такий строк не може бути меншим за встановлений п. 145.1 ПКУ.

В економічному сенсі повністю замортизований ОЗ — це ОЗ, у якого закінчився строк корисного використання. Але підприємство придбало ОЗ і передбачає використовувати його за призначенням, а не демонтувати. Отже, на думку автора, підприємство повинне самостійно встановити новий строк корисного використання ОЗ при введенні в експлуатацію, протягом якого очікується використання ОЗ підприємством. При цьому слід урахувати таке: мінімальний строк корисного використання (експлуатації) ОЗ, установлений п. 145.1 ПКУ, для будь-якого ОЗ є загальним, незалежно від того, скільки підприємств протягом цього строку його використовували. Проте на законодавчому рівні ця ситуація не врегульована. Тому рекомендуємо бухгалтерам керуватись здоровим глуздом, а також пп. 4.1.4 ПКУ, відповідно до якого податкове законодавство України базується, зокрема, на презумпції правомірності рішень платника податків.

Отже, логічним та економічно обгрунтованим було б з'ясувати у постачальника, скільки років вже використовувався цей ОЗ. I врахувати цей строк при визначенні, скільки років залишилося використовувати ОЗ як мінімум.

Наприклад, якщо йдеться про будівлю, то мінімальний строк її експлуатації, встановлений п. 145.1 ПКУ, — 20 років. Якщо у постачальника будівля експлуатувалася як ОЗ 15 років, у наступного покупця її залишилось амортизувати як мінімум 20 - 15 = 5 років, тобто виходячи з фактичного мінімального залишкового строку корисного використання (опосередковано це підтверджується у листі ДПАУ від 29.04.2011 р. №8263/6/15-0315). Але, такий алгоритм прямо не передбачено нормами Податкового кодексу України, і найкраще у такому разі отримати письмову відповідь ДПА щодо такої ситуації.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру