• Посилання скопійовано

Щодо відображення збільшення або зменшення залишку від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду

Лист ДПАУ від 15.07.2011 р. №19200/7/16-1517-01

Щодо відображення збільшення або зменшення залишку від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду

Суттєво. Сума ПДВ, на яку відмовлено у наданні бюджетного відшкодування, у десятиденний термін від дня отримання податкового повідомлення-рішення підлягає зменшенню у картці особового рахунка платника податку.

! Платникам ПДВ

Відповідно до підпункту 5.12.5 пункту 5 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. №166, рядок 23.4 було передбачено для відображення збільшення або зменшення залишку від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 26) за результатами камеральної чи документальної перевірки, проведеної податковим органом.

Збільшення виникало внаслідок установлення за результатами перевірки заниження задекларованої платником суми податкового кредиту та/або завищення податкового зобов'язання. Визначена сума збільшення рядка 26 відображалася зі знаком «+» у рядку 23.4 податкової декларації наступного звітного періоду.

Зменшення відбувалося у разі, якщо за результатами перевірки встановлено завищення задекларованої платником суми податкового кредиту та/або заниження податкового зобов'язання. Така сума зменшення рядка 26 відображалася зі знаком «-» у рядку 23.4 податкової декларації наступного звітного періоду.

Відповідно до підпункту 3.5 пункту 3 Методичних рекомендацій щодо взаємодії між підрозділами органів державної податкової служби України при організації та проведенні перевірок достовірності нарахування бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджених наказом ДПА України від 18.08.2005 р. №350, було передбачено, що у разі, якщо за результатами невиїзної документальної перевірки виявлено невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у декларації з ПДВ, підрозділ адміністрування ПДВ надсилає платнику ПДВ відповідне податкове повідомлення-рішення у порядку, встановленому Порядком направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень платникам податків та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій, який затверджено наказом ДПА України від 21.06.2001 р. №253 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 06.07.2001 р. за №567/5758 (зі змінами та доповненнями).

У випадку прийняття органом державної податкової служби України рішення про відмову в наданні бюджетного відшкодування ПДВ (зменшення рядка 25.1 чи 25.2 податкової декларації з ПДВ у зв'язку з відсутністю оплати) структурний підрозділ, що здійснює перевірку, складав податкове повідомлення за формою згідно з додатком 7 про відмову в наданні бюджетного відшкодування ПДВ (форму «В3» було затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 21.06.2001 р. №253).

Сума ПДВ, на яку відмовлено в наданні бюджетного відшкодування, у десятиденний термін від дня отримання податкового повідомлення-рішення підлягала зменшенню у картці особового рахунка платника податку.

Таким чином, згідно з чинним у минулих роках порядком, на суму завищення бюджетного відшкодування, обчислену податковим органом та визначену в податковому повідомленні за формою «В3», у картці особового рахунка зменшувалася сума бюджетного відшкодування, що була задекларована в рядках 25.1 чи 25.2 податкової декларації з ПДВ із відповідним збільшенням платниками на цю ж суму значення рядка 26 шляхом відображення її зі знаком «+» у рядку 23.4 податкової декларації податкового (звітного) періоду, у якому було виписано податкове повідомлення за формою «В3» (у випадках правомірності віднесення до податкового кредиту та відсутності оплати).

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник голови ДПС України С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру