• Посилання скопійовано

Щодо використання терміна «активи» в чинному законодавстві

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.07.2011 р. №13410/6/15-0315

Щодо використання терміна «активи» в чинному законодавстві

Суттєво. Для регулювання відносин при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток застосовується поняття «актив», визначене Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова адміністрація України розглянула запит <...> щодо використання терміна «активи» в чинному законодавстві, направлений листом Міністерства фінансів України від 05.07.2011 р. №31-08410-06-18/16970 до листа Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 23.06.2011 р. №04-39/10-645, і повідомляє.

Підпунктом 14.1.2 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України встановлено, що поняття «активи» вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що для цілей цього Закону активи — це ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

Наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87 «Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.06.99 р. за №396/3689, установлено, що активи — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до настання економічних вигід у майбутньому.

Таким чином, керуючись статтею 5 «Співвідношення податкового законодавства з іншими законодавчими актами» Податкового кодексу України для регулювання відносин при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток застосовується поняття «актив», визначене Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку.

Крім того, відповідно до пункту 3 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 р. №446/2011, основними завданнями Мінфіну України є, зокрема, здійснення державного регулювання бухгалтерського обліку та фінансової і бюджетної звітності в Україні, розроблення стратегії розвитку національної системи бухгалтерського обліку, визначення єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку і складання фінансової та бюджетної звітності, обов'язкових для всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування (крім банків), адаптація законодавства з питань бухгалтерського обліку в Україні до законодавства Європейського Союзу і запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник голови ДПС України С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру