• Посилання скопійовано

Суть справи

Мінсоцполітики на захисті прав найманих працівників
Мінсоцполітики видало лист від 17.06.2011 р. №9/242пд (див. у «ДК» №42/2011), де роз'яснюються окремі проблемні моменти трудового законодавства. Зокрема, надано відповідь на такі запитання: 1) як підприємство може встановити скорочений робочий час; 2) як надати працівникові відпустку за минулі роки; 3) як правильно обрахувати відпусткові; 4) як проіндексувати зарплату сумісникові.
Отже, за порядком.

Адміністрування податків з позиції ДПАУ
Цілком зрозуміло, що впровадження Податкового кодексу України спровокувало дуже багато спорів. Проте в умовах гласності не обійшлось і без запровадження практики реагування на резонансні та найбільш масові звернення платників податків або їх представників щодо проблем адміністрування податків. Як на це дивиться головний податковий орган та які саме проблеми виявилися найбільш резонансними — проаналізуймо далі.

База банкрутств підприємств
Міністерство юстиції України, що є новим уповноваженим органом з питань банкрутства, наказом від 15.09.2011 р. №3018/5 затвердило Положення про Єдину базу даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Хто сплачує екоподаток за побутові відходи?
Екоподаток не був новацією ПКУ — адже раніше йому відповідав збір за забруднення навколишнього середовища. Проте певні зміни в сфері оподаткування він вніс і, крім того, викликав запитання, відповіді на які платники податку й досі чекають. Коментований лист Мінприроди від 04.08.2011 р. №14364/07/10-11 (див. у «ДК» №42/2011) роз'яснює, чи треба сплачувати екоподаток у разі викидання сміття у сміттєпроводи і контейнери для сміття. Чи слід для цього отримувати якийсь дозвіл? Чи є таке викидання розміщенням сміття? I чи треба сплачувати за нього екоподаток?

Зворотна тара: нюанси обліку
Якщо згадати казку про Вінні-Пуха, то горщик без меду, з позиції бухгалтерського обліку, є тарою. Тара може бути дерев'яною, паперовою (картонною), скляною, пластмасовою, із тканини або нетканих матеріалів, металевою тощо. А може бути одноразовою та багаторазовою. Багаторазова, своєю чергою, поділяється на зворотну та незворотну. Зворотна ж може бути з переходом права власності чи без нього, а також заставною чи ні. Тобто від виду тари залежить і її бухгалтерський та податковий облік.

Особливості бюджетного відшкодування ПДВ за ПКУ
Одним з істотних нововведень Податкового кодексу, поміж інших, стала поява механізму автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ, що мав спростити процедуру відшкодування та зробити її ефективнішою. Але ця новація не стала єдиною для «відшкодуванців» з початку цього року. Закон №3609 також вніс певні корективи до положень щодо повернення ПДВ з бюджету. З певних питань наразі маємо офіційну думку податківців, викладену в Єдиній базі податкових знань (далі — ЄБПЗ) на офіційному сайті ДПАУ у відповідному розділі. Розгляньмо, як саме має відбуватися відшкодування ПДВ на сьогодні.

До змісту номеру