• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПАУ від 15.07.2011 р. №19200/7/16-1517-01

У коментованому листі ДПАУ розглядається, як раніше (у період дії Закону про ПДВ та заповнення старої декларації з ПДВ) відображалося збільшення або зменшення залишку від'ємного значення, який після БВ включається до складу ПК наступного податкового періоду за результатами камеральної чи документальної перевірки, проведеної податковим органом. Порядок проведення перевірок згідно з чинним нині законодавством не змінився, змінилися нормативні акти, якими керуються контролюючі органи, та з'явився новий Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість1.

Порядок діє для платників, які відповідають критеріям пунктів 200.18 — 200.21 ПКУ.

Платнику ПДВ, який подає суми податку до бюджетного відшкодування, треба керуватися:

1) статтею 200 ПКУ, яка встановлює порядок визначення суми ПДВ, що підлягає відшкодуванню з бюджету;

2) Порядком №412, який містить порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ (уперше звітність за новою формою подавалася за березень);

3) Методрекомендаціями №306, які затверджено для застосування органами ДПС під час здійснення контролю достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ суб'єктами господарювання — юридичними та фізичними особами3;

1 Затверджений наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №42.

2 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №41. Діє з 04.03.2011 р.

3 Затверджені наказом ДПАУ від 24.05.2011 р. №306, на зміну Методрекомендацій №350, які згадуються у коментованому листі.

4) Порядком №9851, відповідно до якого органи ДПС складають та надсилають (вручають) платникам податків податкові повідомлення-рішення, в тому числі і про зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування ПДВ.

1 Затверджений наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. №985. Почав діяти з 14.01.2011 р.

Декларації з ПДВ із заявленими сумами бюджетного відшкодування підлягають обов'язковій камеральній перевірці. Вона проводиться відповідно до статей 75, 76 ПКУ в приміщенні органу ДПС винятково на підставі даних, зазначених у деклараціях з ПДВ (розрахунках) платника. За наявності підстав (перелік яких надано Постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1238), які свідчать, що розрахунок суми БВ було зроблено з порушенням, податковий орган має право провести документальну позапланову виїзну перевірку.

Результати документальної позапланової виїзної перевірки оформляються:

— довідкою — у разі відсутності на дату складання такої довідки документально підтверджених фактів порушень;

— актом — у разі виявлення факту, що платник ПДВ не має права на БВ або при будь-якому порушенні обчислення суми БВ (заниження, завищення).

У разі оформлення акта платнику ПДВ надсилається податкове повідомлення-рішення за формою згідно з додатком 5 до Порядку №985 (форма «В1») — у разі перевищення заявленої суми БВ; за формою згідно з додатком 6 до Порядку №985 (форма «В2») — у разі заниження заявленої суми БВ; за формою згідно з додатком 7 до Порядку №985 (форма «В3») — у разі відмови заявленої суми БВ.

Завищення сум ПДВ, заявлених до БВ, може бути з різних причин: заниження ПЗ та/або завищення ПК, частина від'ємного значення, не сплачена коштами постачальникам, або платник не має права взагалі подавати суми ПДВ до бюджетного відшкодування через норми п. 200.5.

Якщо сума бюджетного відшкодування завищена, але є право на ПК з ПДВ (частина від'ємного значення, не сплачена коштами постачальникам), у звітному періоді отримання повідомлення-рішення платник ПДВ відображає завищену суму у рядку 21.3 декларації з ПДВ зі знаком «+», тим самим збільшуючи залишок від'ємного значення в рядку 24. У картці обліку платника сума завищення у періоді складання повідомлення-рішення знімається (перестає «світитися» за карткою як переплата).

Якщо сума перевищення заявленого БВ не має права з тих чи інших причин (платник не має права на ПК) відображатись у складі ПК з ПДВ, то на таку суму треба зменшити залишок від'ємного значення в рядку 24. Фактично цієї суми вже немає в рядку 24, бо вона попередньо була відображена в рядку 23, коли заявлялася до БВ. Але у платника немає права на ПК, тому ця сума має зменшити число, яке є в рядку 24. Отже, таку суму буде відображено в рядку 21.3 зі знаком «-». Крім того, застосовується штраф відповідно до п. 123.1 ПКУ — 25% завищеної суми БВ.

У разі виявлення заниження заявленої суми, тобто сума ПДВ фактично залишилася у рядку 24 декларації з ПДВ, але сплачена постачальникам товарів/послуг, а отже, мала право на відшкодування, вважається, що платник ПДВ добровільно відмовляється від отримання БВ, але має право на врахування такої суми у зменшення ПЗ у наступних податкових періодах. У звітному періоді отримання повідомлення-рішення (за формою «В2») платник ПДВ відображає суму, на яку було занижено БВ, через рядок 21.3 зі знаком «-» (таким чином зменшується рядок 24 декларації), а підтверджена сума ПДВ, на яку було виявлено заниження БВ, відображається у картці особового рахунка платника зі знаком «+», що дає право в майбутньому платникові податку врахувати таку суму у зменшення ПЗ, що виникнуть в наступних періодах. Детальніше див. у «ДК» №42/2011.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру