• Посилання скопійовано

Що нового

Увага! Новий довідник пільг №59

! СГД

Звертаємо вашу увагу на появу нового Довідника пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів, №59 (станом на 01.10.2011 р.).

Довідник пільг використовують платники під час заповнення звіту за формою «Звіт про суми податкових пільг» (постанова КМУ від 27.12.2010 р. №1233).

Довідник пільг №59 можна подивитись на нашому сайті www.dtkt.com.ua у розділі «Довідники».

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua


Визначено процедуру та строки анулювання платника ПДВ, який не підтвердив юрадресу

! Платникам ПДВ

ДПАУ надала методрекомендації у частині організації органами Державної податкової служби роботи щодо своєчасного проведення процедури анулювання реєстрації особи як платника ПДВ. Ці рекомендації слід враховувати при наданні податкових консультацій платникам податків.

Отже, відповідно до пп. «ж» пункту 184.1 ПКУ, анулювання реєстрації особи як платника ПДВ відбувається у разі, якщо в ЄДР є запис про:

1) відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання);

2) відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Потрібно пам'ятати, що треба подати в обов'язковому порядку до держреєстратора реєстраційної картки з підтвердження місцезнаходження юрособи. Таке подання здійснюється щороку протягом місяця, наступного за датою держреєстрації (ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

У разі ненадходження в установлений строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юрособу держреєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом 5 робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юрособі повідомлення щодо необхідності подання держреєстратору зазначеної реєстраційної картки.

Лист ДПАУ від 30.09.2011 р. №1918/7/15-3317


Якщо помилки не вплинули на розрахунки з бюджетом, штрафу не буде

! Платникам ПДВ

Відповідно до п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах платник самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

Виправлення помилок, допущених при заповненні Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (дод. 5 до податкової декларації з ПДВ), провадиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №41, до якого додається Розшифровка податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів з відміткою «уточнюючий».

У разі виявлення під час камеральної перевірки органом ДПС помилок, допущених при заповненні Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (дод. 5 до податкової декларації з ПДВ), складається Акт про результати камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з ПДВ (дод. 3 до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (наказ ДПАУ від 25.01.2011 р. №41).

При цьому у разі виявлення помилок (порушень), що не вплинули на розрахунки з бюджетом, штрафні санкції відповідно до ПКУ до платника податку не застосовуються.

Лист ДПСУ від 09.09.2011 р. №14/7/15-3417-04 див. у наступних числах «ДК»


Новорічно-різдвяні заходи та подарунки для дітей обкладаються ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПА звернула увагу, що ст. 2 Закону від 30.11.2000 р. №2117-III звільнено від обкладення ПДВ операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій.

Проте відповідно до п. 3 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, в разі якщо законодавчими актами передбачені інші правила справляння податків, зборів, що регулюються ПКУ, застосовуються правила цього Кодексу. Розділом V ПКУ не передбачено звільнення від обкладення ПДВ операцій з постачання дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей. Тому ці операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах.

Лист ДПА у Донецькій області від 07.07.2011 р. №12656/10/15-213 див. у наступних числах «ДК»


Як оподатковуються товари в різних митних режимах?

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ вказала, що переміщення товарів через кордон України може відбуватися у таких митних режимах: імпорт; реімпорт; експорт; реекспорт; транзит; тимчасове ввезення (вивезення); митний склад; спеціальна митна зона; магазин безмитної торгівлі; переробка на митній території України; переробка за межами митної території України; знищення або руйнування; відмова на користь держави.

При цьому ДМСУ надала детальний опис кожного з зазначених митних режимів та особливості їх оподаткування.

Умовне звільнення від ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України — це звільнення від сплати нарахованого податкового зобов'язання у разі розміщення товарів у митних режимах, що передбачають звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог митного режиму. При цьому у разі порушення умов митних режимів, під час розміщення в які надано повне або часткове умовне звільнення від оподаткування, особа, відповідальна за дотримання режиму, зобов'язана сплатити суму ПЗ з ПДВ та акцизного податку, на яку було надане умовне звільнення.

Лист Державної митної служби України від 27.09.2011 р. №11.1/2-15/13523-ЕП


Особливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі

! Платникам ПДВ

ДПА зазначає, що відповідно до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246, для делегування права підпису податкової накладної та/або розрахунку коригування іншій посадовій особі продавець отримує засоби ЕЦП в акредитованих центрах сертифікації ключів для такої особи та подає податковому органу за місцем реєстрації посилені сертифікати електронного цифрового підпису зазначеної особи. У такому разі електронні цифрові підписи посадових осіб продавця накладаються у такому порядку:

1) першим — ЕЦП посадової особи, якій делеговано право підпису податкової накладної та/або розрахунку коригування;

2) другим — електронний цифровий підпис, що є аналогом відбитка печатки продавця.

Тобто якщо податкова накладна складається філією чи структурним підрозділом, якому делеговано право виписування такої податкової накладної, то головне підприємство — платник ПДВ повинно отримати для філії чи структурного підрозділу в акредитованих центрах засоби електронного підпису (ЕЦП посадової особи, якій делеговано право підпису податкової накладної, та ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки продавця — платника ПДВ, тобто з кодом ЄДРПОУ головного підприємства).

Лист ДПА у Дніпропетровській області від 18.07.2011 р. №21151/10/15-216


Зміна цільового призначення земель державної і комунальної власності

! Орендарям земельних ділянок

Держагентство земельних ресурсів нагадує, що відповідно до ст. 1 Закону «Про землеустрій» цільове призначення земельної ділянки — це використання земельної ділянки за призначенням, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому порядку.

Зміна цільового призначення земельних ділянок державної та комунальної власності, які перебувають в оренді, здійснюється за рішенням відповідного органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування на підставі проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Лист Держагентства земельних ресурсів від 23.08.2011 р. №12868/17/1/11-11


Підприємство повинне нараховувати та сплачувати екоподаток за тимчасове розміщення відходів

! Платникам екоподатку

ДПАУ зазначила, що починаючи з 1 січня 2011 року підприємство, незважаючи на укладений договір з іншим підприємством (у т. ч. комунальним) на послуги з вивезення та розміщення на спеціально відведених місцях (звалищах, полігонах тощо) відходів (у т. ч. побутових), повинне нараховувати та сплачувати екоподаток за тимчасове розміщення відходів.

Підприємства, які тимчасово розміщують відходи, повинні сплачувати екоподаток за фактичні обсяги розміщених протягом звітного кварталу відходів.

Лист ДПАУ від 26.08.2011 р. №23116/7/15-2117 див. у наступних числах «ДК»


Внесено зміни до Положення про порядок випуску акцій під час реорганізації товариств

! АТ

ДКЦПФР внесла зміни до Положення про порядок реєстрації випуску акцій під час реорганізації товариств, якими змінено перелік документів, які одночасно подають до Комісії акціонерні товариства для реєстрації випуску акцій. Зокрема, з переліку виключено виписку з ЄДРПОУ та висновок аудитора (аудиторської фірми).

Рішення Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.09.2011 р. №1308
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.10.2011 р. не опубліковане)


Звільняються від ПДВ виконавці держзамовлень на засоби реабілітації

! Постачальникам засобів реабілітації

ДМСУ вказала, що ПКУ передбачено звільнення від обкладення ПДВ технічних та інших засобів реабілітації (крім автомобілів), послуг з їх ремонту та доставки; товарів спеціального призначення, у т. ч. виробів медпризначення для індивідуального користування, для інвалідів та інших пільгових категорій населення, визначених законодавством України за переліком, затвердженим КМУ, а також комплектуючих і напівфабрикатів для їхнього виготовлення.

Мінпраці після затвердження держзамовлення на поточний рік визначає перелік підприємств, які є виконавцями держзамовлення на виготовлення, видачу та ремонт технічних та інших засобів реабілітації.

Отже, право на пільгу зі сплати ПДВ мають підприємства, які внесені до переліку підприємств, що є виконавцями держзамовлення на виготовлення, видачу та ремонт зазначених засобів реабілітації та з якими укладено відповідний договір.

Лист Державної митної служби України від 23.09.2011 р. №11.1/2-15/13420-ЕП


ДПС перевірить платників, які включили до ПК незареєстровані ПН

! Платникам ПДВ

ДПСУ надала Методрекомендації щодо документальної перевірки платників, які включили до складу податкового кредиту податкові накладні, що підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі ПН, але не зареєстровані, та порядку оформлення їх результатів.

Зазначені Методрекомендації розроблено для застосування посадовими особами органів ДПС при організації та проведенні документальних перевірок платників з питань дотримання податкового законодавства в частині правомірності формування податкового кредиту.

Їх дія поширюється на проведення документальних перевірок відповідними структурними підрозділами, до функцій яких належить контроль за повнотою обчислення і сплати до бюджету ПДВ, а також правомірністю заявленого бюджетного відшкодування з ПДВ.

Лист ДПСУ від 23.09.2011 р. №1332/7/22-1417/462 див. у наступних числах «ДК»


У разі сплати ЄСВ на неналежні рахунки застосовуються фінсанкції

! Платникам ЄСВ

Фахівці ПФУ нагадують, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного соцвнеску накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону №2464). Разом з тим, на суму недоїмки нараховують пеню — 0,1% від суми недоплати за кожен день прострочення платежу. Починають нарахування з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно (п. 10 та п. 13 ст. 25 Закону №2464).

При цьому ПФУ зазначає, що у разі сплати сум єдиного внеску на неналежні рахунки застосування фінансових санкцій є правомірним.

У разі помилкової сплати єдиного соцвнеску на неналежний рахунок потрібно звернутися до органу ПФУ із заявою про перерахування коштів на відповідний рахунок. У цій ситуації орган ПФУ не пізніше наступного робочого дня з дня надходження заяви від платника оформлює відповідний розрахунковий документ на переказ коштів.

Лист ПФУ від 06.09.2011 р. №18726/03-2 див. у наступних числах «ДК»


АТ можуть публікувати повідомлення про збори у будь-якому офіційному друкованому органі

! АТ

ДКЦПФР рішенням від 30.08.2011 р. №1176 дозволила публікувати повідомлення про проведення загальних зборів, до порядку денного яких включено питання затвердження річних результатів діяльності, у будь-якому офіційному друкованому органі.

Рішення ДКЦПФР від 30.08.2011 р. №1176 чинне з 03.10.2011 р.


При здійсненні ЗЕД-операцій використовувати правила IНКОТЕРМС — обов'язково

! Суб'єктам ЗЕД

Мінекономіки зазначає, що з урахуванням чинної нормативно-правової бази (при здійсненні зовнішньоекономічних операцій) використання правил IНКОТЕРМС є обов'язковим.

Суб'єкти господарської діяльності мають можливість укладати контракти, використовуючи при цьому правила IНКОТЕРМС будь-якої редакції, узгодженої сторонами контракту, в т. ч. і Правила IСС для використання термінів для внутрішньої та міжнародної торгівлі в редакції 2010 р., які почали застосовуватися в світі з 01.01.2011 р.

При здійсненні госпсуб'єктом зовнішньоекономічної операції згідно з постановою КМУ від 01.02.2006 р. №80, для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і ТЗ, що переміщуються через митний кордон України, необхідно надати митну декларацію, зовнішньоекономічний контракт тощо. У митній декларації (постанова КМУ від 09.06.97 р. №574) передбачено графу «умови поставки», яка заповнюється відповідно до умов поставки згідно з зовнішньоекономічним контрактом, підписаним сторонами контракту.

Згідно з п. 1.5 наказу Мінекономіки від 06.09.2001 р. №201 базисні умови поставки товарів визначаються відповідно до Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів.

Лист Мінекономіки від 18.07.2011 р. №4201-26/1134 див. у наступних числах «ДК»


Подовжено пільгове оподаткування ПДВ операцій з постачання природного газу

! Платникам ПДВ

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 20.09.2011 р. №3741-VI, яким до 31 грудня 2012 року подовжено тимчасове оподаткування за нульовою ставкою ПДВ операцій з постачання природного газу за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2711 21 00 00 (без урахування вартості послуг з його транспортування, розподілу і постачання), ввезеного на митну територію України Публічним акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (крім операцій з постачання такого газу для населення, установ та організацій, що фінансуються з державного бюджету і місцевих бюджетів, підприємств теплоенергетики для виробництва теплової енергії для населення та інших споживачів, що не є платниками цього податку).

Закон України від 20.09.2011 р. №3741-VI чинний з 11.10.2011 р.


Змінено перелік підстав зупинки транспортних засобів працівниками підрозділів ДПС

! Водіям

МВС затвердило зміни до переліку підстав зупинки транспортних засобів працівниками підрозділів ДПС.

Згідно зі змінами, під час звернення до водія працівник Державтоінспекції МВС зобов'язаний:

1) привітатися, повідомити про причину зупинки транспортного засобу і суть скоєного правопорушення;

2) чітко й зрозуміло відрекомендуватися (назвати свою посаду, звання та прізвище);

3) висловити вимогу про пред'явлення водієм посвідчення на право керування транспортним засобом, реєстраційного документа на транспортний засіб та поліса (сертифіката) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів для перевірки.

Наказ МВС від 22.08.2011 р. №618 чинний з 30.09.2011 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру