• Посилання скопійовано

Щодо перегляду та внесення НБУ змін до Iнструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями

Лист НБУ від 16.07.2010 р. №28-310/22НБ-12269

Щодо перегляду та внесення НБУ змін до Iнструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями

Суттєво. Банки мають інформацію про всі ВМД, включені до реєстру вивізних та ввізних ВМД, на підставі яких товари та інші предмети перетнули митний кордон України згідно з угодами, що передбачають розрахунки у грошовій формі.

! Учасникам ЗЕД

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 15.06.2010 р. №35000/1/1-10 Національний банк України (далі — НБУ) розглянув лист Державної митної служби України (далі — ДМСУ) від 10.06.2010 р. №11/3-10.10/5547 щодо перегляду та внесення НБУ змін до Iнструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями1 (далі — Iнструкція №136) у частині використання як підстави для зняття банками з контролю експортних (імпортних) операцій суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України електронної вантажної митної декларації та повідомляє таке.

1 Затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. №136.

Відповідно до вимог Iнструкції №136 банк знімає з контролю операцію резидента в разі імпорту продукції з увезенням її на територію України, якщо така продукція згідно із законодавством України підлягає митному оформленню на підставі ВМД (типу IМ-40 «Iмпорт», IМ-41 «Реімпорт», IМ-72 «Магазин безмитної торгівлі», IМ-75 «Відмова на користь держави», IМ-76 «Знищення або руйнування») та за наявності інформації про цю операцію в реєстрі ВМД. При експорті товарів операції підпадають під контроль у банках, зокрема, у разі якщо резидент зазначений у реєстрі виїзних ВМД.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України та НБУ від 26.12.95 р. №1044 «реєстри вивізних та ввізних митних декларацій, на підставі яких товари та інші предмети перетнули митний кордон України згідно з угодами, що передбачають розрахунки у грошовій формі» періодично надаються банкам. На даний час дані щодо згаданих реєстрів ВМД надаються ДМСУ банкам за схемою ДМСУ — НБУ — банки в електронному вигляді засобами електронної пошти НБУ.

Слід зазначити, що в Iнструкції №136 не зазначений вид носія даних ВМД та реєстрів ВМД — паперова чи електронна форма. Такий підхід НБУ дозволив навесні 2009 року перейти банкам на отримання та використання реєстрів ВМД з паперової на виключно електронну форму без внесення змін до Iнструкції та дозволить, на нашу думку, в подальшому (при необхідності) використовувати дані ВМД у разі надання банкам останніх в електронній формі.

Враховуючи зазначене, вважаємо, що на даний час необхідності перегляду та внесення змін до Iнструкції немає.

Виконавчий директор з питань валютного регулювання і контролю А. БАЛЮК

До змісту номеру