• Посилання скопійовано

Про надання відповіді [щодо надання послуг з паркування транспортних засобів]

Лист ДПА у м. Києві від 10.06.2011 р. №6250/10/15-718

Про надання відповіді [щодо надання послуг з паркування транспортних засобів]

Суттєво. Нарахування та сплата збору за місця для паркування транспортних засобів не залежать від заповнюваності паркувальних майданчиків, здійснення будь-яких ремонтних робіт на дорогах тощо.

! Платникам збору за паркування

Державна податкова адміністрація у м. Києві на виконання доручення ДПА України від 02.06.2011 року №15415/7/15-0717З розглянула лист <...> і надає відповіді на такі запитання.

1. Чи може провадитися діяльність з надання послуг з паркування транспортних засобів без попередньо встановленого згідно зі ст. 266.1.2 Податкового кодексу України відповідного рішення органу місцевого самоврядування?

2. Чи може провадитися діяльність з надання послуг з паркування транспортних засобів особою, щодо якої немає відповідного рішення органу місцевого самоврядування, на договірних засадах з іншою особою, щодо якої є таке рішення (договір оренди, комісії тощо)?

Статтею 42 Конституції України встановлено право кожного на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, та визначає вичерпний перелік податків і зборів, що справляються в Україні.

Пунктом 10.4 статті 10 Податкового кодексу України встановлено, що місцеві ради в межах повноважень, визначених цим Кодексом, вирішують питання відповідно до вимог цього Кодексу щодо встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів.

Збір справляється на спеціальних земельних ділянках, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, перелік яких затверджується рішенням сільської, селищної або міської ради про встановлення збору.

До спеціально відведених земельних ділянок належать майданчики для платного паркування та спеціально відведені автостоянки, визначення яких надається у статті 14 Кодексу.

3. Чи може особа, щодо якої прийняте відповідне рішення органу місцевого самоврядування, делегувати свої повноваження у сфері діяльності з надання послуг з паркування транспортних засобів іншим особам на договірних та інших засадах, чи рішення органу місцевого самоврядування має бути індивідуальним?

4. Чи може особа, щодо якої прийняте відповідне рішення органу місцевого самоврядування, передавати обов'язок сплати зобов'язань зі сплати збору за місця для паркування транспортних засобів іншим особам?

Платниками збору є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи — підприємці, які згідно з рішенням міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках. Перелік осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, надається виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до п. 38.2 ст. 38 Податкового кодексу України сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, — податковим агентом, або представником платника податку, або банком на підставі податкової поруки.

5. Чи може особа, щодо якої прийнято відповідне рішення органу місцевого самоврядування про встановлення ставок збору, відмовлятися від сплати збору (не сплачувати збір) за мотивів відсутності фактичної діяльності з надання послуг у певному періоді, відсутності отримувачів послуг (водіїв) або за неможливості провадження такої діяльності за певних причин (ремонт доріг, заміна комунікацій, перекриття доріг органами ДАI тощо)?

6. Якщо особа має право відмовитися від сплати збору за місця для паркування транспортних засобів з причин нездійснення діяльності за технічних та інших причин (відсутність клієнтів, ремонт мереж та доріг тощо), у якій формі (шляхом складання яких документів: актів, реєстрів тощо) та на яких підставах має фіксуватися подібна подія?

Ставка збору встановлюється за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, а базою оподаткування — площа земельної ділянки. Нарахування та сплата збору за місця для паркування транспортних засобів не залежать від заповнюваності паркувальних майданчиків, здійснення будь-яких ремонтних робіт на дорогах тощо.

7. Чи є факт несплати збору за місця для паркування транспортних засобів підставою для кримінального переслідування винних осіб відповідно до ст. 212 КК України?

Відповідальність за вчинені платниками податків порушення законів з питань оподаткування та порушення вимог, встановлених іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, встановлена главою 11 Податкового кодексу України.

В той же час, згідно зі ст. 212 Кримінального кодексу України, умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять до системи оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, — карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Поряд з цим повідомляємо, що згідно зі ст. 52 Кодексу за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Перший заступник голови А. ГУЦАЛО

До змісту номеру