• Посилання скопійовано

Коментар

Лист НБУ від 16.07.2010 р. №28-310/22НБ-12269

Перехід суб'єктів ЗЕД до електронного декларування1 відповідно до чинного нині Порядку здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, які декларуються з поданням ВМД та документів контролю за переміщенням товарів (попереднього повідомлення та попередньої митної декларації) в електронному вигляді2 (далі — Порядок №800), викликає, своєю чергою, деякі додаткові запитання.

Зрозуміло, що при електронному декларуванні немає таких звичних для всіх учасників ЗЕД паперових, належним чином оформлених, ВМД. Але саме таку ВМД, тобто її копію, слід подавати для того, щоб банк зняв суб'єкта ЗЕД з валютного контролю (п. 1.12 розділу 1, п. 2.6 розділу 2, п. 3.3 розділу 3 Iнструкції №1363).

Причому щодо ВМД має бути виконана ще одна вимога — наявність інформації про таку ВМД у реєстрі ВМД. Під реєстром ВМД розуміють реєстр увізних або вивізних вантажних митних декларацій, на підставі яких продукція, що експортується (імпортується), перетнула митний кордон України. Реєстр отримується банком від відповідного митного органу в порядку, установленому чинним законодавством України (п. 1.1 розділу 1 Iнструкції №136).

1 Умови електронного декларування, затверджені наказом від 17.03.2011 р. №216, набрали чинності з 27.05.2011 р.

2 Цей порядок затверджено наказом Держмитслужби від 26.09.2007 р. №800.

3 Iнструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. №136.

Для вирішення таких питань ДМСУ запропонувала НБУ внести зміни до Iнструкції №136 у частині використання як підстави для зняття банками з контролю експортних (імпортних) операцій суб'єктів ЗЕД і електронної вантажної митної декларації (ЕВМД).

Коментований лист НБУ роз'яснює ДМСУ, що підстав вносити зміни до Iнструкції №136 немає. Адже сьогодні дані щодо згаданих реєстрів ВМД надаються ДМСУ банкам за схемою ДМСУ — НБУ — банки в електронному вигляді засобами електронної пошти НБУ. Тобто банки мають інформацію про всі ВМД, включені до реєстру вивізних та ввізних ВМД, на підставі яких товари та інші предмети перетнули митний кордон України згідно з угодами, що передбачають розрахунки у грошовій формі. Тим паче, як зазначає Нацбанк у своєму листі, в Iнструкції №136 не зазначено вид носія даних ВМД та реєстрів ВМД — паперова чи електронна форма.

Але ДМСУ у своєму листі від 01.08.2011 р. №12/2-12.2/1064-ЕП стверджує, що все-таки до узгодження цього питання в разі надходження до митних органів відповідних звернень декларантів слід забезпечити засвідчення копій ЕВМД на папері в порядку, встановленому п. 4 розділу VI Порядку №800.

Аналогічне запитання щодо паперової ВМД при електронному декларуванні виникає і в тих суб'єктів ЗЕД, які є платниками ПДВ і мають право на бюджетне відшкодування ПДВ. Адже відповідно до п. 200.8 ПКУ платник ПДВ, який претендує на бюджетне відшкодування, має подати до органів ДПС у тому числі й оригінали митних декларацій (примірників декларанта), що підтверджують вивезення товарів (супутніх послуг) за межі митної території України.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру