• Посилання скопійовано

Що нового

Обставини звільнення вагітних жінок і тих, що мають дітей, у разі закінчення трудового договору

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначає, що звільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей (ч. 3 ст. 184 КЗпП), у зв'язку із закінченням строку трудового договору можливе, однак власник зобов'язаний при цьому працевлаштувати жінку на цьому самому або іншому підприємстві відповідно до її фаху.

При цьому розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням не допускається.

Крім того, передбачено збереження за жінкою на період працевлаштування середньої зарплати, однак не більше ніж на три місяці з дня закінчення строкового трудового договору, а не з дня звільнення.

Лист Мінсоцполітики від 15.04.2011 р. №3961/0/14-11/10 див. у наступних числах «ДК»


Розширено перелік операцій з переказування інвалюти без отримання ліцензії

! Суб'єктам господарювання

Нацбанк розширив перелік операцій, пов'язаних з переказуванням іноземної валюти за межі України суб'єктами господарювання — резидентами, проведення яких не потребує отримання ліцензії.

Зокрема, до таких віднесено:

1) сплату вступних або членських внесків у вигляді коштів, що сплачуються як разові або періодичні внески для забезпечення поточної діяльності юросіб-нерезидентів:

— міжнародним міжурядовим організаціям без обмеження за сумами;

— іншим юрособам-нерезидентам у сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро на один календарний рік на користь однієї особи.

2) оплату послуг нерезидентів, які надають право участі суб'єктам господарювання — резидентам також і у тендерах;

3) переказування коштів резидентом-гарантом (поручителем) нерезиденту-кредитору в межах забезпечених гарантією (порукою) зобов'язань резидента-позичальника, передбачених відповідним кредитним договором (договором поруки) та умовами, на яких він зареєстрований НБУ.

Крім того, передбачено, що перерахунок суми в інвалюті, що має переказуватися, в євро здійснюється за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до інвалют, установленим НБУ на день здійснення переказування іноземної валюти за межі України.

Постанова Правління Національного банку України від 25.07.2011 р. №250
набере чинності з дня опублікування (станом на 30.08.2011 р. не опублікована)


Взяття на облік суб'єктів ЗЕД у Київській регіональній митниці

! Суб'єктам ЗЕД

Держмитслужба нагадала, що з 15.07.2011 р. Київською регіональною митницею розпочато здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, яке раніше було віднесено до компетенції Енергетичної регіональної митниці.

Суб'єкти ЗЕД, які перебувають (або не перебувають) на обліку у митних органах за своїм місцезнаходженням, для здійснення митного оформлення окремих товарів, визначених зоною діяльності Київської регіональної митниці, митний контроль та митне оформлення яких здійснювались Енергетичною регіональною митницею, повинні також стати на облік у Київській регіональній митниці.

Лист Держмитслужби від 17.08.2011 р. №11.1/2-18/11596-ЕП


Подавати звітність через е-mail стало простіше

! Платникам податків

ДПАУ повідомила, що з метою створення сприятливих умов для переходу на електронну звітність, а також заощадження часу платників податків, який витрачається на укладання договорів, ДПА України запроваджено новий сервіс для дистанційного укладання договорів щодо подання звітності засобами е-mail.

Зазначений сервіс реалізовано через веб-інтерфейс «Iнформаційного порталу органів ДПС України» в режимі «Договори про визнання електронних документів».

Лист ДПАУ від 22.07.2011 р. №19916/18-4017


ПДВ в операціях з продажу банком нерухомості

! Банкам

ДПАУ нагадує, що від оподаткування звільняються операції банків та інших фінустанов з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що передане фізособами, а також СПД — приватними підприємцями та іншими особами, які не є платниками податку, у заставу, у т. ч. іпотеку, та на яке було звернене стягнення (п. 197.12 ПКУ).

Отже, банк при поставці (продажу, відчуженні іншим способом) заставного майна повинен врахувати таке:

1) якщо на таке майно було звернене стягнення і це майно перебуває на момент такої поставки у заставі, поставка цього майна здійснюється із застосуванням пільги, передбаченої п. 197.12 ПКУ;

2) якщо в результаті звернення стягнення на майно банк набуває права власності на заставлене майно, то операції з подальшого продажу майна, власність на яке набув банк у результаті припинення договору застави, здійснюються в загальному порядку виходячи з повної вартості майна відповідно до ст. 188 ПКУ.

Лист ДПАУ від 03.06.2011 р. №15667/7/16-1517-26


Роз'яснено проблемні питання виписки податкових накладних

! Платникам ПДВ

ДПАУ надала роз'яснення щодо проблемних питань виписки податкових накладних, наголосивши на такому:

1) номер податкової накладної повинен відповідати її порядковому номеру у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних і не може передбачати будь-якої іншої нумерації;

2) платник має право включити до податкового кредиту поточного звітного періоду суму ПДВ, зазначену у податковій накладній, виписаній у попередніх податкових періодах, але отриманій платником у поточному звітному періоді, за наявності документального підтвердження такого запізнення, а також за умови, що не минуло 365 календарних днів (60 календарних днів) з дня виписки податкової накладної;

3) дописування чи виправлення даних податкової накладної вручну (кульковою, гелевою, чорнильною чи іншою ручкою) є неможливим. Продавець складає податкову накладну та/або розрахунок коригування у форматі (відповідно до стандарту), затвердженому ДПС, з використанням спеціалізованого програмного забезпечення;

4) для визнання податкового кредиту важливим є відповідність адреси, зазначеної у податковій накладній, до даних, що містяться в реєстраційних документах платника, а не порядок їх написання чи скорочення. Аналогічне стосується і формату написання телефонного номера;

5) податкова накладна може скріплюватися печаткою «для податкових накладних».

Лист ДПАУ від 18.07.2011 р. №12901/6/16-1115 див. у наступних числах «ДК»


Операції з відчуження легкових авто включаються до бази обкладення ПДВ

! Платникам ПДВ

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижчої від звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ, з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (п. 188.1 ПКУ).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Тобто суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових авто вважатимуться сумою коштів, що включається до складу договірної (контрактної) вартості.

Тож з моменту набрання чинності ПКУ (з 01.01.2011 р.) суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з відчуження легкових авто включаються до бази обкладення ПДВ.

Лист ДПА України від 15.06.2011 р. №16590/7/16-1517-26 див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру