• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Мінсоцполітики від 22.07.2011 р. №7475/0/14-11/18

Як отримати допомогу мамі малюка

Маємо два листи: Мінпраці від 22.07.2011 р. №7475/0/14-11/18 (див. у «ДК» №36/2011) та Мінсоцполітики від 02.06.2011 р. №175/13/116-11 (див. у «ДК» №36/2011), у яких роз'яснено умови отримання допомоги по вагітності та пологах підприємцями-єдиноплатниками та оформлення кадрової документації на працівниць, що народжують діточок, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Як надається допомога по вагітності та пологах?

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону №22401, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. На таку допомогу можуть претендувати також усиновителі новонароджених діток, якщо усиновлення відбулось протягом двох місяців із дня народження дитини за період із дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей, 90 календарних днів — для жінок, віднесених до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), що встановлено ч. 2 ст. 38 Закону №2240.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу (ст. 39 Закону №2240).

Підставою для нарахування допомоги є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ч. 1 ст. 51 Закону №2240). Для отримання коштів складається заява-розрахунок2.

Не пізніше 10 днів з моменту подання заяви-розрахунку до ФСС з ТВП кошти надходять на спецрахунок, що відкривається підприємствами для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону №2240.

Сума допомоги по вагітності та пологах відповідно до п. 20 Порядку №12663 розраховується за календарні дні.

1 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

2 Форму затверджено постановою ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №26.

3 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

З декрету в декрет

Мінпраці в листі від 02.06.2011 р. №175/13/116-11 роз'яснює, як скласти накази в ситуації, коли працівниця, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку, подає лікарняний по вагітності та пологах. У вищезгаданому листі, зокрема, сказано: «У випадку коли жінка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, народила другу дитину, наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною має бути видано з наступного дня після дати виповнення першій дитині трьох років. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою та другою дитиною віком до трьох років».

Крім того, у коментованому листі пояснюється, як працівниця може отримати допомогу у зв'язку із вагітністю та пологами у разі, якщо страховий випадок настав під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. Пункт 3 ст. 38 Закону №2240 говорить, що відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. При цьому за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Як роз'яснює Мінпраці, у наведеному випадку працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, на підставі листка тимчасової непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується допомога по вагітності та пологах, тобто відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами не оформляється.

Також після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами така працівниця матиме право на допомогу по догляду за народженою дитиною до досягнення нею трьох років. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається органами соцзабезу в розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, установленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 гривень (ст. 15 Закону №2811).

Як сказано у коментованому листі, підставою для отримання допомоги по догляду за другою дитиною мають бути:

— копія свідоцтва про народження другої дитини;

— витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання їй відпустки для догляду за першою дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— копія листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами за другою дитиною;

— заява жінки про призначення їй такої допомоги.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 15 Закону №28111 допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім'ї, для догляду за якими надається допомога.

Ця допомога має виплачуватися після закінчення листка тимчасової непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

Декретні для СПД-єдиноплатника

У листах ФСС з ТВП наголошується, що лише за умови сплати страхових внесків підприємець може отримати матеріальне забезпечення та соціальні послуги. Як же розраховуватиметься середньоденний дохід для розрахунку страхової виплати? Такий розрахунок проводиться шляхом ділення суми оподатковуваного доходу, з якого сплачувались внески, на календарну кількість днів розрахункового періоду (п. 8 Порядку №1266). Для підприємців-єдиноплатників, які не розраховують оподатковуваного доходу, це сума, зазначена в договорі про добровільну участь, з якої сплачувалися страхові внески, поділена на кількість календарних днів розрахункового періоду. Отже, звертатися до ДПI за довідкою на підставі поданої декларації підприємцеві на єдиному податку не треба. А для отримання допомоги до ФСС з ТВП йому слід подати копію договору про добровільну участь у страхуванні з ТВП та копію платіжки про сплату податку в розмірі, що враховує страховий платіж до Фонду (36,6%) на підставі ч. 2 п. 11 ст. 8 Закону №24642.

1 Закон України від 21.11.92 р. №2811-ХII «Про державну допомогу сім'ям з дітьми».

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Отримати кошти допомоги підприємець може тільки через установи банку в безготівковому порядку (таку відповідь надано в листі ФСС з ТВП від 12.03.2011 р. №01-16-489).

Наголосимо, що для підприємців, які добровільно зареєструвалися платниками внеску з ТВП, єдиний внесок встановлюється у розмірі 36,6 відсотка від бази оподаткування, що передбачено ч. 3 п. 11 ст. 8 Закону №2464 (33,2% до ПФУ, 1,5% до ФБ та 1,9% до ФСС з ТВП). База оподаткування визначається добровільно застрахованими особами самостійно, тобто мінімально в розмірі мінімальної зарплати, що визначено ч. 5 п. 1 ст. 1 Закону №2464, максимальна величина бази нарахування єдиного внеску дорівнює п'ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (відповідно до ч. 4 п. 1 ст. 1 Закону №2464).

Зараз маємо ситуацію, коли через незнання законів підприємці уклали договори добровільного страхування значно пізніше, ніж з 1 січня 2011 року. Чи матимуть вони право на допомогу по вагітності та пологах?

Міністерство соціальної політики України листом від 11.03.2011 р. №2476/0/14-11/18 рекомендувало виконавчій дирекції Фонду з метою соціального захисту добровільно застрахованих осіб не брати до уваги перерву у страхуванні осіб, які у 2010 році були добровільно застраховані або застраховані через сплату єдиного податку і через зміну законодавства та перехід до сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування уклали договори добровільного страхування в січні 2011 року.

У листі від 22.07.2011 р. №7475/0/14-11/18 наводиться приклад, коли жінка-підприємець уклала договір участі у системі добровільного страхування з 4 березня 2011 року, страховий випадок наступив 16 березня 2011 року, ЄСВ сплачено за березень у мінімальному розмірі, встановленому законодавством. Мінпраці нараховує допомогу у прикладі в листі виходячи з мінімальної зарплати.

Тому рекомендуємо єдиноплатникам взяти цей лист на озброєння при обстоюванні своїх прав на страхову виплату від ФСС з ТВП. На жаль, лист — не закон і навіть не постанова. Мінпраці висловлює надію, що скоро відповідний нормативний документ з'явиться.

Розмір допомоги при народженні дитини

Хоча допомогу при народженні дитини виплачують органи соцзабезу, зробимо невеликий відступ і розповімо, на яку суму можуть розраховувати матері. Ст. 12 Закону №2811 установлено такий розмір допомоги при народженні дитини:

— у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, — на першу дитину;

— кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, — на другу дитину;

— кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, — на третю і кожну наступну дитину.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину — 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину — 72 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, якщо перша дитина народилася в серпні, то сума допомоги становитиме 24960,00 грн (832,00 грн х 30), з них одноразово — 8320,00 грн, решта по 693,33 протягом 24 місяців.

Вже у жовтні сума допомоги становитиме 25590 грн (853,00 грн х 30), з них одноразово — 8530 грн, решта — 17060 грн — протягом 24 місяців по 710,83 грн. Якщо народжується друга дитина, до 1 жовтня 2011 року сумарно мама отримає 49920,00 грн, з них одноразово 8320,00, решту протягом 48 місяців по 866,67 грн. Відповідно, при народженні третьої дитини до 1 жовтня сума допомоги становитиме 99840,00 грн, з яких одноразово тих же 8320,00 грн і протягом 72 місяців по 1271,11 грн1.

1 Розмір прожиткового мінімуму, встановлений з 1 квітня 2011 року для дітей віком до 6 років, — 832 грн, з жовтня 2011 р. — 853 грн згідно із Законом про Держбюджет-2011 р.

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру