• Посилання скопійовано

Суть справи

Облік утримання та сплати аліментів
До обов'язків працедавців як осіб, що виплачують працівникам дохід, з якого утримуються аліменти (наприклад, заробітну плату), входить утримати ці кошти і — так уже склалося у вітчизняній виконавчій практиці — сплатити аліменти особам, які мають на це право згідно з чинним законодавством. Отже, перед бухгалтерами часто постають два запитання: як правильно утримати аліменти і як відобразити таке утримання та сплату в обліку? Спробуємо відповісти.

Як нараховується ЄСВ на суму матдопомоги
Як відомо, працедавець може надати працівникові матеріальну допомогу. Якою буває матеріальна допомога, чи слід її оподатковувати і в якому розмірі можна надати неоподатковувану матеріальну допомогу, роз'яснюють у своїх листах фахівці ДПАУ (від 22.06.2011 р. №11552/6/17-0715) та ПФУ (від 13.07.2011 р. №14399/03-20).

ПДВ: облік у філій
За нормами ПКУ, філії не можуть отримати статус платника ПДВ. Але якщо вони провадять самостійну діяльність, головне підприємство має право делегувати їм ведення податкового обліку в частині ПДВ. У цьому матеріалі простежимо, як філії повинні складати податкові накладні та вести частину Реєстру виданих та отриманих ПН, якщо їм делеговано право складання таких документів.

Як отримати допомогу мамі малюка
Маємо два листи: Мінпраці від 22.07.2011 р. №7475/0/14-11/18 (див. у «ДК» №36/2011) та Мінсоцполітики від 02.06.2011 р. №175/13/116-11 (див. у «ДК» №36/2011), у яких роз'яснено умови отримання допомоги по вагітності та пологах підприємцями-єдиноплатниками та оформлення кадрової документації на працівниць, що народжують діточок, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Держреєстрація речових прав на нерухоме майно
Питання реєстрації прав на нерухоме майно завжди було актуальним та гострим, адже ціна питання, як правило, дуже висока. Проаналізуємо основні моменти, на які варто звернути увагу бухгалтеру.

Єдиний судовий збір уже з 1 листопада
ВРУ прийнято Закон №3674, яким з 1 листопада 2011 року введено єдиний розмір судового збору замість сплати державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу при поданні позовів до судів. Про розмір та порядок сплати збору — докладніше у цій статті.

ФОРУМ «ДК»: теми, які завжди в топі
Шановні читачі! У «ДК» №26/2011 ми ознайомили вас зі структурою нашого порталу. Та це була лише загальна картина. У цій та наступних статтях ми докладно знайомитимемо вас з окремими розділами порталу, з тим, які можливості вони містять та як вони можуть полегшити щоденну роботу бухгалтера. Кожна стаття також міститиме короткий огляд усього нового, що з'явилося на порталі за останні тижні. Цього разу під прицілом опинився один з найбільш відвідуваних та найжвавіших розділів сайта — форум (www.club.dtkt.com.ua). З'ясуймо, які переваги спілкування на форумі «ДК», як отримати найбільше користі з відвідування форуму, що корисного, крім спілкування з колегами, містять підрозділи форуму.

До змісту номеру