• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПА в Сумській області від 12.08.2011 р. №13092/10/15-307

Закон №36091 вніс зміни, зокрема, і до п. 201.1 ПКУ.

Так, до обов'язкових реквізитів ПН з 06.08.2011 р. зараховано й код товару згідно з УКТ ЗЕД, але, зверніть увагу, це тільки для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України. Одразу виникає запитання: чи на всьому ланцюжку продажу імпортованих та підакцизних товарів вже на митній території України (тобто навіть ті, хто перепродує такі товари) мають вписуватися коди товару за УКТ ЗЕД? Чи це повинні робити тільки ті, хто є безпосередніми імпортерами, виробниками підакцизних товарів?

1 Закон України від 07.07.2011 р. №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України».

На нашу думку, метою таких нововведень є боротьба із контрабандним товарооборотом. Адже все, що розмитнюється, береться підприємством на облік, і надалі товар реалізується з кодами, прописаними в ПН безпосереднім імпортером із графи 33 ВМД. Отже, у разі офіційного розмитнення товару жодних проблем із тим, де брати коди і які, бути не повинно. Iнша річ — неофіційне розмитнення і офіційна реалізація товару на території України. Адже часто трапляється так, що навіть при систематичних поставках коди на один і той самий товар митним органом можуть бути присвоєні різні.

Наступне запитання, яке поки що залишається без конкретної відповіді: як реалізувати залишки імпортних товарів, що перебували в обліку на 06.08.2011 р.? Адже вони були придбані без кодів, а реалізувати доведеться із кодами в ПН. Для безпосередніх імпортерів проблеми почати реалізовувати такі товари із зазначенням кодів у ПН немає, а от що робити наступним у ланцюжку постачальникам таких товарів — невідомо. Як зазначати ці коди — з пробілами чи без них, 10 знаків чи менше? Як бачимо, запитань багато, а жодних офіційних роз'яснень з боку контролюючих органів наразі немає.

Що буде, якщо все-таки не зазначати код товару в ПН?

Оскільки з 06.08.2011 р. код товару включено до переліку обов'язкових реквізитів ПН, то незазначення такого реквізиту в ПН може призвести до недійсності ПН із відповідними наслідками:

1) права на ПК з ПДВ у покупця за такою ПН не буде;

2) ПК за такою операцією можна буде отримати тільки через скаргу на постачальника, що стане для продавця приводом для позапланової перевірки податківцями.

Крім того, чинна форма ПН1 не передбачає відведеної графи для кодів товару.

У зв'язку із цим ДПА у Сумській області в коментованому листі пропонує до моменту затвердження нової форми ПН коди підакцизних та імпортованих товарів прописувати в графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» поруч з назвою товарної одиниці. Звичайно, це призведе до певних незручностей. Але маємо, що маємо. Найближчим часом очікуємо нової затвердженої форми ПН, а до того часу коди товарів з УКТ ЗЕД пишемо поруч із їх номенклатурою.

1 Чинна форма ПН діє з 10.01.2011 р. і затверджена наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку її заповнення».

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру