• Посилання скопійовано

Звіт про обсяги виробництва та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів (форма №1-ВП): правила складання та подання

Звіт за формою №1-ВП складають та подають щомісяця. Але хто має його подавати і кому? Яка відповідальність передбачена за помилки у ньому або за неподання вчасно?

Форма звіту

Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту й експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (форма №1-ВП), затверджено наказом Мінфіну від 18.06.2024 №296 (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну №339 від 11.07.2024).

Цей самий наказ затвердив і Порядок заповнення звіту за формою №1-ВП (далі — Порядок №296).

Зверніть увагу і на поради податківців щодо заповнення звіту.

Хто подає звіт?

Форму №1-ВП подають:

— суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які отримали ліцензії на виробництво спирту етилового (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

— малі виробництва дистилятів, які мають ліцензію на виробництво спиртових дистилятів, ліцензію на виробництво алкогольних напоїв та ліцензію на оптову й роздрібну торгівлю алкогольними напоями;

— малі виробництва виноробної продукції, які отримали ліцензії на виробництво та оптову торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими).

Якщо виробник має у своєму складі структурні одиниці, які не є юрособами, звіт заповнюється загалом щодо виробника з урахуванням усіх структурних одиниць. Тобто за відокремлені підрозділи його складати окремо не потрібно!

Чи треба виробникам дублювати інформацію у звітах за формами №1-ВП та №1-ОП?

Ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіти, передбачені для виробників таких товарів (продукції).

Ліцензіати-виробники подають лише звіт форми №1-ВП, в якому в розділі ІІ зазначають інформацію про продукцію/товар, обсяг яких придбано/отримано в інших суб’єктів господарювання з метою реалізації у межах оптової діяльності.

Отже, дублювання інформації у звітах форм №1-ВП, №1-ОП щодо видів продукції/товарів, якщо виробник, окрім виготовлення певного виду продукції/товарів, ще має надходження цього виду продукції/товарів від інших суб’єктів господарювання з метою реалізації у межах оптової діяльності, не відбувається.

Звітний період та строки подання звіту

Вони встановлені ч. 3 ст. 72 Закону України від 18.06.2024 №3817-IX «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №3817).

Зазвичай звіт складають щомісяця і подають не пізніше ніж 10 числа місяця, наступного за звітним. А якщо 10 число припадає на вихідний? Тоді останнім днем строку подання звіту є перший після нього робочий день.

Проте малі виробництва дистилятів, малі виробництва виноробної продукції та малі виробництва пива мають звітний період рік! І подають звіт не пізніше ніж 20 числа місяця, наступного за звітним роком.

Кому подавати звіт?

За Законом №3817 звіт подають до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Яким наразі є ДПСУ.

Проте згідно з Порядком №296 звіт подають до територіального органу ДПС за основним місцем обліку виробника як платника податків. Тобто саме цей орган буде тим, який треба зазначити у звіті як адресат (особу, якій він надається).

Чи подавати звіт за відсутності діяльності?

Хоч це і звіт, який подається до ДПС, але він не має статусу податкової декларації. Це означає, зокрема, що правила його подання або неподання ПКУ не встановлює!

Ані в Законі №3817, ані в Порядку №296 не передбачено можливості не подавати звіт за відсутності діяльності, яка має в ньому відображатися. Отже, навіть «порожній» звіт за формою №1-ВП треба подавати!

Структура Звіту

Вона досить проста. Звіт складається із заголовної (або загальної) частини та трьох розділів.

У розділі І відображають обсяги виробництва й обігу (у тому числі імпорту та/або експорту) продукції / товарів.

У розділі ІІ — обсяги обігу товару, готового для реалізації кінцевому споживачеві.

Наприклад, виробники зазначають обсяг готової до споживання продукції / товару окремо: вироблену — у розділі І Звіту та придбану / отриману — у розділі II Звіту.

У розділі ІІІ відображають обсяги отримання та відвантаження продукції / товарів.

Загальна частина звіту.

У загальній частині Звіту зазначають:

— тип звіту, що подається (звітний, звітний новий, уточнений);

— звітний період у рядку 01.5, де у рядку 01.5.1 проставляють звітний місяць (ММ) та рік (РРРР) — для щомісячного звіту;

— у рядку 01.5.3 — звітний рік (РРРР) — для щорічного звіту.

У рядку 04 зазначають ознаку суб’єкта господарювання у відповідних комірках (наприклад, мале виробництво виноробної продукції, яке є юрособою, проставляє позначку в комірці 04.1 та позначку в комірці з назвою «малі виробництва виноробної продукції»).

У рядку 08 — код території (за основним місцем обліку виробника як платника податків) згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 №290.

Розділ І

Зверніть увагу! Виробники, заповнюючи розділ І, зазначають показники щодо місць провадження діяльності з виробництва (місцезнаходження об’єкта оподаткування) та місць зберігання продукції / товарів, у тому числі переданих на відповідальне зберігання, незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

У графі 1 зазначають місця проведення діяльності (місцезнаходження об’єкта оподаткування) та індивідуальний номер місця зберігання відповідно до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

У графах 2 — 4 проставляють відповідно коди, одиниці виміру та види продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими Наказом №296.

У графі 5 — відповідно кількісний показник обсягу (далі — обсяг) залишку виробленої продукції на початок звітного періоду та обсяг продукції / товару, що використовується як сировина для виробництва продукції (наприклад, виробники алкогольних напоїв зазначають спирт або виноматеріали, виробники тютюнових виробів — тютюнову сировину).

У графі 6 — обсяг виробленої продукції у звітному періоді.

У графі 7 — загальний обсяг продукції / товару, що надійшов виробнику (як сировина для виробництва) або повернутий виробником у звітному періоді, у тому числі:

у графі 8 — обсяг імпортної продукції / товару (у тому числі в інших митних режимах), що надійшов виробнику або повернутий виробником у звітному періоді;

у графі 9 — обсяг продукції / товару, що надійшов виробнику від інших суб’єктів господарювання або повернутий виробником іншим суб’єктам господарювання.

У графі 10 — загальний обсяг продукції / товару, що реалізований / повернутий у звітному періоді, у тому числі:

у графі 11 — обсяг, реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку підприємствам оптової торгівлі;

у графі 12 — обсяг, реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку підприємствам роздрібної торгівлі;

у графі 13 — обсяг, реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку через місця роздрібної торгівлі виробника;

у графі 14 — обсяг, реалізований у звітному періоді на внутрішньому ринку іншим кінцевим споживачам (крім реалізованого через місця роздрібної торгівлі);

у графі 15 — обсяг, реалізований у звітному періоді на експорт магазинам безмитної торгівлі в інших митних режимах / реімпорт.

У графі 16 — обсяг використання (витрати) продукції, виробленої / отриманої як сировина для виробництва іншої продукції (наприклад, виробники алкогольних напоїв зазначають спирт або виноматеріали для виготовлення алкогольних напоїв; тютюнових виробів — тютюнову сировину).

У графах 17, 18 — обсяг продукції / товару, що відпущений / отриманий в/з інше(ого) місце(я) діяльності / зберігання у звітному періоді.

У графі 19 — обсяг продукції / товару, який:

— втрачено при виробництві, зберіганні, транспортуванні, втрату якого документально підтверджено;

— втрачено через форс-мажорні обставини, втрату якого документально підтверджено;

— використано для проведення досліджень чи випробувань;

— утворено як відходи та подальше знищення або утилізація якого документально підтверджено.

У графі 20 — обсяг залишку продукції / товару на кінець звітного періоду.

У графі 21 надають такі пояснення до граф 5 — 20 (за наявності):

— при імпорті / експорті продукції зазначають вид митного режиму;

— при передачі продукції / товару на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання, зазначають «передано на відповідальне зберігання»;

— інформація про отримувача (на відповідальне зберігання) продукції / товару, яка зазначена відповідно у графах 1 — 4 та 5 та/або 20 (обсяги) цього розділу, зокрема — код згідно з ЄДРПОУ юрособи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізособи-підприємця. Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізособи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті;

— інформація про обставини виникнення обсягів, зазначених у графі 19, відповідно: «втрати», «втрати через форс-мажорні обставини», «використані для проведення досліджень чи випробувань», «відходи».

Окремими рядками наводять:

— показники щодо одного коду продукції / товару, облік яких ведеться одночасно у різних одиницях виміру;

— показники щодо повернутої продукції / товару та її обсяг зі знаком «(-)»;

— показники графи 19 в розрізі обставин, з яких вони виникли, утворилися.

Розділ ІІ

У графах 1 — 3 зазначають відповідно коди, одиниці виміру та види продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими Наказом №296, обсяг яких придбано / отримано в інших суб’єктів господарювання.

Окремими рядками зазначають:

— показники щодо одного коду товару, облік якого ведеться одночасно у різних одиницях виміру;

— товар, переданий / отриманий на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання;

— показники при поверненні товару та його обсяг зі знаком «(-)».

У графі 4 фіксують обсяг залишку придбаного / отриманого товару на початок звітного періоду.

У графі 5 — обсяг усього придбаного / отриманого (повернутого) товару за звітний період.

У графі 6 — обсяг придбаного / отриманого у виробника товару у звітному періоді та повернутого (іншому) виробникові.

У графі 7 — обсяг придбаного / отриманого або повернутого за імпортом / реекспорт товару у звітному періоді.

У графі 8 — обсяг придбаного товару у звітному періоді у підприємств оптової торгівлі та повернутого підприємствам оптової торгівлі.

У графі 9 — обсяг усього реалізованого / повернутого товару за звітний період.

У графах 9.1-9.4 — відповідно обсяг реалізованого / повернутого товару за звітний період відповідно підприємствам оптової торгівлі через місця роздрібної торгівлі, іншим кінцевим споживачам (крім реалізованого через місця роздрібної торгівлі).

У графі 10 — обсяг втрат товару у звітному періоді при зберіганні, транспортуванні, відпуску на лабораторні потреби тощо.

У графі 11 — обсяг залишку товару на кінець звітного періоду.

У графі 12 наводять пояснення до граф 4-11 (за наявності):

— при передачі або отриманні товару на відповідальне зберігання незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного державного реєстру місць зберігання, зазначають відповідно «передано на відповідальне зберігання» або «отримано на відповідальне зберігання»;

— інформація відповідно про отримувача або передавача товару (на відповідальне зберігання), яка зазначена відповідно у графах 1 — 4 та у графі 11 (обсяги) цього розділу, зокрема — код згідно з ЄДРПОУ юрособи, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізособи-підприємця.

Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізособи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті.

Розділ ІІІ

Зверніть увагу! Заповнюючи розділ ІІІ щодо інформації за розділами І, II, спочатку заповнюють рядки з обсягами отриманої виробником продукції / товару, а потім — рядки з обсягами реалізованої виробником продукції / товару.

У графі 1 зазначають найменування юрособи або власне ім’я, прізвище фізособи-підприємця постачальника.

У графах 2, 4 — код згідно з ЄДРПОУ юридичної особи / ідентифікаційний (реєстраційний, обліковий) номер (код) нерезидента у країні реєстрації / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта фізособи-підприємця постачальника / отримувача.

Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізособи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті.

У графі 3 наводять найменування юрособи або власне ім’я, прізвище фізособи-підприємця отримувача.

У графі 5 — кількість отриманої або відвантаженої продукції / товару. Окремими рядками — показники щодо одного коду продукції / товару, облік яких ведеться одночасно у різних одиницях виміру.

У графах 6 — 8 фіксують коди, одиниці виміру та види отриманої або відвантаженої продукції / товару згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими цим наказом.

Далі уточнюють мету використання (графи 9 та 10) продукції/товару. Ці дві графи заповнюють лише щодо спирту і виноматеріалів!

У графі 9 — вид, а в графі 10 — код продукції, на виробництво якої відвантажено продукцію / товар, зазначені у графах 5 — 8 розділу (наводять виробники спирту та виноматеріалів) згідно з Кодами, одиницями виміру та видами продукції / товару, затвердженими Наказом №296.

У графі 11 надають необхідні пояснення (за наявності).

Наприкінці звіту фіксують дату його подання та дані керівника і головного бухгалтера (прізвище, ім’я та РНОКПП або серію та номер паспорта).

Виправлення помилок у Звіті

Порядок №296 наголошує: якщо виробник самостійно виявив помилки у поданому звіті, він зобов’язаний подати уточнений звіт у термін, установлений статтею 16 Закону. Втім, посилається Порядок на Закон, який уже втратив чинність (на жаль, до нього ще не внесли відповідних змін).

Водночас звертаємо увагу суб’єктів господарювання — ліцензіатів на можливість подати уточнені звіти у відповідні терміни, визначені статтею 72 Закону №3817, без застосування штрафів, установлених пунктами 30 — 33 частини другої статті 73 цього Закону, а саме:

— для ліцензіатів, які подають щомісячний звіт, — у разі подання уточнених звітів до кінця місяця, наступного за звітним місяцем, за який припустилися помилок;

— для малих виробництв дистилятів, малих виробництв виноробної продукції, малих виробництв пива — якщо у кварталі, наступному за звітним роком, вони самостійно виявили помилки у поданому щорічному звіті, вони зобов’язані подати уточнений звіт до кінця такого кварталу.

Немає у Порядку №296 й окремого розділу щодо виправлення помилок у звіті. Немає для цього і спеціального додатка або граф у формі звіту. Тож, по суті, виправлення полягає в подання звіту з правильними даними наново.

Складаючи уточнюючий звіт, зверніть увагу на загальну частину. В ній зазначають тип звіту, що подається (звітний, звітний новий, уточнений), і звітний період.

Як і у випадку з податковою звітністю, якщо звіт із виправленнями подають до закінчення строку подання звіту за період, у якому виправляються помилки, — треба скласти звітний новий тип звіту. Уточнюючий тип застосовують уже після закінчення строку подання звіту за цей період.

Для подання уточненого звіту зазначають:

— порядковий номер уточненого звіту (рядок 01.4);

— реєстраційний номер основного звіту (рядок 02);

— реєстраційний номер попереднього уточненого звіту (рядок 03) у разі подання такого уточненого звіту більше ніж один раз.

Штрафи за неподання звіту або помилки у ньому

Неподання або несвоєчасне подання звіту чи подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі за операціями з ввезення на митну територію України та/або вивезення за межі митної території України) спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, — штраф 3 розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Тобто у 2025 році цей штраф становить 24 000 грн!

Утім, до малих виробництв дистилятів, малих виробництв виноробної продукції та малих виробництв пива застосовується менший штраф — 0,2 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. А це «всього» 1 600 грн.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру