• Посилання скопійовано

Хто веде облік військовозобов’язаних обов’язково?

Військовий облік полягає у цілеспрямованій діяльності підприємств, тобто це:

  • фіксація, накопичення та аналіз наявних людських мобілізаційних ресурсів за військово-обліковими ознаками;
  • здійснення заходів із забезпечення виконання встановлених правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами;
  • подання відомостей (персональних та службових даних) щодо призовників, військовозобов’язаних та резервістів до органів ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Порядок №1487 визначає механізм організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зокрема підприємствами, установами й організаціями (далі — підприємства). Тобто у ньому знову йдеться про юросіб-роботодавців.

Щодо працівників за сумісництвом: про них у Порядку №1487 не згадується, тобто в окрему категорію їх не виділяють. Це означає, що військовому обліку підлягають і працівники, які працюють за основним місцем роботи, і працівники, які працюють за сумісництвом.

Також у листі Головного управлінні персоналу Генштабу Збройних Сил України від 22.03.2023 №321/ЗПІ/114 наголошено, що персональний облік осіб, які працюють за сумісництвом, здійснюється на загальних засадах, визначених Порядком №1487.

Але водночас така ситуація є тимчасовою, підхід до питання військового обліку сумісників буде переглянуто після припинення/скасування правового режиму воєнного стану.

До змісту номеру