• Посилання скопійовано

Податкові накладні в режимі РЕЗ: з якою точністю зазначати код УКТ ЗЕД товарів?

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 10.09.2024 №4397/ІПК/99-00-21-03-01 ІПК

Суттєво. Податківці рекомендують при експорті у РЕЗ складати ПН та реєструвати її в ЄРПН із зазначенням повного коду товару згідно з УКТ ЗЕД (на рівні десяти цифр).

!  Платникам ПДВ — експортерам агропродукції

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства щодо правильності заповнення окремих реквізитів податкової накладної при здійсненні операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство планує придбати у виробників зерно, що класифікується за кодом 1001 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТ ЗЕД). У складених та зареєстрованих податкових накладних планується зазначати перші чотири цифри коду згідно з УКТ ЗЕД. Натомість при здійсненні операцій з вивезення за межі митної території України такого товару у митній декларації необхідно буде зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні десяти знаків.

Враховуючи вищевикладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1) чи має право платник податків при постачанні на митній території України окремих видів товарів зазначати в податковій накладній код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні десяти цифр, якщо при придбанні такого товару постачальником складено податкову накладну з кодом товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні чотирьох цифр?

2) чи має право платник податків при здійсненні операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів складати та реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкову накладну із зазначенням неповного (на рівні чотирьох цифр) коду товару згідно з УКТ ЗЕД?

3) чи має право платник податків після завершення розрахунків за операцією з експорту окремих видів товарів складати розрахунок коригування на підставі підпункту «в» підпункту 97.4 пункту 97 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу для застосування ставки, визначеної підпунктом «б» пункту 193.1 статті 193 Кодексу, вказавши в ньому неповний (на рівні чотирьох цифр) код товару згідно з УКТ ЗЕД (не відповідатиме коду товару згідно з УКТ ЗЕД, зазначеному в митній декларації)?

4) чи матиме вплив зазначення неповного (на рівні чотирьох цифр) коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній під час здійснення експорту товару на право платника податків отримати бюджетне відшкодування за такими експортними операціями?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 розділу І Кодексу).

Правові основи оподаткування ПДВ установлено розділом V, підрозділом 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.

Правила формування податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ та складання податкової накладної і реєстрації її в ЄРПН регулюються статтями 187, 198 і 201 Кодексу.

Згідно з пунктами 201.1, 201.7 та 201.10 статті 201 розділу V Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів / послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України від 05 жовтня 2017 року  №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», зі змінами, та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Кодексом термін.

Податкові накладні, отримані з ЄРПН, є для отримувача товарів / послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (абзац третій пункту 198.6 статті 198 Кодексу).

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів / послуг, є для покупця таких товарів / послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (абзац другий пункту 201.10 статті 201 Кодексу).

Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено у підпунктах «а» — «л» пункту 201.1 статті 201 розділу V Кодексу, зокрема, такими реквізитами є:

опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг. У податковій накладній, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України, зазначаються ті одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари;

код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

Змінами, внесеними Законом України від 09 травня 2024 року №3706-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану» (далі — Закон №3706-IX), тимчасово, на період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 192 Закону України від 16 квітня 1991 року №959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність» (далі — Закон №959-XII), оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення (далі — окремі види товарів), здійснюється з урахуванням особливостей, визначених пунктом 97 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.

Підпунктами 97.1, 97.2 пункту 97 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу передбачено, що платник ПДВ з метою вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів зобов’язаний за кожним таким товаром скласти окрему податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН до дня подання митної декларації для митного оформлення таких товарів.

Абзацами п’ятим — десятим підпункту 97.2 пункту 97 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу визначено, що у податковій накладній, що складається за операцією з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів:

може бути зазначено тільки один товар за одним кодом згідно з УКТ ЗЕД;

одиниці виміру товарів зазначаються у кілограмах.

Податкова накладна, складена з порушенням таких вимог, не приймається до реєстрації в ЄРПН.

Відповідно до підпункту 97.5 пункту 97 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів відображаються у складі податкової декларації за звітний (податковий) період, на який припадає дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства.

У разі виникнення від’ємного значення суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 Кодексу, за рахунок коригування податкових зобов’язань на підставі підпункту «в» підпункту 97.4 пункту 97 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу така сума підлягає бюджетному відшкодуванню відповідно до підпункту «б» пункту 200.4 статті 200 Кодексу.

Підпунктом «б» пункту 200.4 статті 200 Кодексу передбачено, що бюджетному відшкодуванню підлягає частина від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів / послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів / послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, на відповідний рахунок платника податку в банку / небанківському надавачу платіжних послуг та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету.

Пунктом 5 прикінцевих та перехідних положень Закону №3706-IX установлено, що Кабінет Міністрів України має право прийняти рішення про запровадження режиму експортного забезпечення після приведення у відповідність та прийняття усіх необхідних підзаконних нормативно-правових актів (у тому числі щодо встановлення ознак безумовної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, що складаються відповідно до пункту 97 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу), а також після забезпечення можливості обробки інформації, визначеної цим Законом, в інформаційно-комунікаційних системах центральних органів виконавчої влади.

У період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 19-2 Закону №959‑XII, поміщення у митний режим експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, здійснюється з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 9-35 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (абзац перший пункту 9-35 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України).

Зокрема, згідно з абзацом п’ятим пункту 9-35 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України декларування товарів, зазначених в абзаці першому пункту 9-35 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України, здійснюється на підставі окремої періодичної, спрощеної митної декларації або митної декларації, заповненої у звичайному порядку, до якої декларантом обов’язково вносяться відомості про дату та номер відповідної податкової накладної, складеної за операцією з вивезення за межі митної території України таких товарів у порядку, встановленому пунктом 97 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, та зареєстрованої в ЄРПН не пізніше ніж за 30 днів до дня подання такої митної декларації. Відповідна митна декларація повинна містити інформацію лише щодо одного товару та реквізити однієї відповідної податкової накладної.

Відповідно до пункту 9-35 Митного кодексу України митний орган приймає рішення про відмову в митному оформленні товарів, зазначених в абзаці першому пункту 9-35 Митного кодексу України, за періодичною, спрощеною митною декларацією або митною декларацією, заповненою у звичайному порядку зокрема, у разі якщо відомості щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД не відповідають відповідним відомостям, зазначеним у податковій накладній, відомості про яку внесено до відповідної митної декларації.

Правила складання податкової накладної (у тому числі заповнення її обов’язкових реквізитів) регулюються статтею 201 розділу V Кодексу, пунктом 97 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, у разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, та регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307 (далі — Порядок №1307), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за №137/28267, зі змінами.

Відповідно до пункту 16 Порядку №1307 платники податку, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду. При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на рівні позиції, підпозиції, категорії, підкатегорії відповідно до Закону України від 19 жовтня 2022 року №2697-IX «Про Митний тариф України».

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм Кодексу та інших нормативно-правових актів, зазначених вище, опису питань і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

Щодо питань 1 — 2

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Кодексу та пункту 16 Порядку №1307 платники податку, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

У разі придбання окремих видів товарів на підставі податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН із зазначенням коду згідно з УКТ ЗЕД на рівні чотирьох цифр, платники податків мають право при подальшому постачанні таких товарів на митній території України складати податкові накладні із зазначенням коду згідно з УКТ ЗЕД як на рівні чотирьох цифр, так і на рівні десяти цифр.

Водночас з урахуванням положень пункту 9‑35 Митного кодексу України рекомендуємо при здійсненні операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів складати податкову накладну та реєструвати її в ЄРПН із зазначенням повного коду товару згідно з УКТ ЗЕД (на рівні десяти цифр).

Щодо питання 3

У розрахунку коригування до податкової накладної, складеному на підставі підпункту «в» підпункту 97.4 пункту 97 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, який дозволяє коригувати виключно ставку податку і нараховану суму податку, має бути вказаний той код товару згідно з УКТ ЗЕД, який зазначений у податковій накладній, складеній за операцією з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів.

Щодо питання 4

Платник податків до бюджетного відшкодування має право віднести суму від’ємного значення, сформовану за рахунок сум податку, нарахованих та фактично сплачених отримувачем товарів / послуг у попередніх та звітному податкових періодах, постачальникам таких товарів / послуг або до Державного бюджету України в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 розділу ІІ Кодексу).

До змісту номеру