• Посилання скопійовано

ПДВ-наслідки у разі отримання коштів у вигляді гранту

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 02.09.2024 №4298/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК

Суттєво. У разі якщо грант не є компенсацією вартості товарів/послуг, що безпосередньо постачаються одержувачем, то при отриманні таких коштів податкових наслідків з ПДВ не виникає.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо податкових наслідків у разі отримання коштів у вигляді гранту та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні та додатках до нього, Товариство згідно з наказом Міністерства економіки України отримало кошти у вигляді гранту для створення або розвитку переробного підприємства.

Умовами зазначеного наказу передбачено направлення отриманих коштів у вигляді гранту на придбання виробничих потужностей. Частину отриманих коштів було сплачено Товариством постачальникам обладнання.

З огляду на викладене Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1) чи є об’єктом оподаткування ПДВ отримані Товариством кошти у вигляді гранту;

2), 4) чи виникають у Товариства податкові зобов’язання з ПДВ на дату отримання коштів у вигляді гранту або на дату перерахування таких коштів постачальникам обладнання; якщо так, то на яку суму складається податкова накладна та який тип причини вказується у такій податковій накладній;

3) чи має право Товариство на включення до податкового кредиту сум податку, які були сплачені Товариством постачальникам обладнання за рахунок коштів, отриманих у вигляді гранту?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Відповідно до пунктів 5.1 — 5.3 статті 5 розділу I ПКУ поняття, правила та положення, установлені ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 розділу I ПКУ. У разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ. Інші терміни, що застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Грант — це фінансові чи інші ресурси, надані на безоплатній і безповоротній основі державою, юридичними, фізичними особами, у тому числі іноземними, та (або) міжнародними організаціями для розвитку матеріально-технічної бази для провадження наукової і науково-технічної діяльності, проведення конкретних фундаментальних та (або) прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, зокрема на оплату праці наукових (науково-педагогічних) працівників у рамках їх виконання, за напрямами і на умовах, визначених надавачами гранту (пункт 5 статті 1 Закону України від 26 листопада 2015 року №848-VIII «Про наукову і науково-технічну діяльність» зі змінами і доповненнями).

Порядком надання грантів на створення або розвиток виробництв переробної промисловості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року №739, передбачено, що гранти надаються для створення нових виробництв переробної промисловості або збільшення потужностей наявних виробництв переробної промисловості для покриття таких напрямів витрат, як:

придбання основних засобів виробництва (машини та обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

Правові основи оподаткування ПДВ установлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до статті 186 розділу V ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ).

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ).

Правила формування податкового кредиту визначено статтею 198 розділу V ПКУ.

Пунктом 198.3 статті 198 розділу V ПКУ визначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 розділу V ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);

ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України), іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 розділу V ПКУ (пункт 198.6 статті 198 розділу V ПКУ).

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ і вказаних вище нормативно-правових актів, опису питань і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

Щодо питань 1, 2, 4

У разі якщо кошти, що отримуються Товариством у вигляді гранту, не є компенсацією вартості товарів/послуг, що безпосередньо постачаються Товариством (у тому числі третім особам), то при отриманні таких коштів податкових наслідків з ПДВ у Товариства не виникає, зокрема податкові зобов’язання з ПДВ на суму таких коштів не нараховуються, і, відповідно, податкова накладна не складається.

Щодо питання 3

Суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником податку при придбанні товарів, послуг, необоротних активів (у тому числі за рахунок коштів, отриманих у вигляді гранту), відносяться до складу податкового кредиту на підставі зареєстрованих в ЄРПН постачальниками податкових накладних або належним чином оформлених митних декларацій, які підтверджують сплату ПДВ у бюджет у разі ввезення платником товарів на митну територію України.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ ПКУ).

До змісту номеру