• Посилання скопійовано

При продажу за рік об’єктів нерухомості, один з яких отриманий в спадщину: що з ПДФО та ВЗ?

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 12.09.2024 №4412/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК

Суттєво. Дохід, отриманий фізичною особою від першого продажу протягом звітного податкового року нерухомого майна, яке отримане у спадщину, не оподатковується ПДФО та ВЗ.

!  Фізособам — продавцям нерухомості та їх податковим агентам

Державна податкова служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула Ваше звернення щодо застосування окремих норм чинного законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні повідомляє, що є особою, яка проводить незалежну професійну діяльність, приватний нотаріус.

Фізичною особою в 2024 році було здійснено продаж двох об’єктів нерухомого майна: земельної ділянки, цільове призначення для індивідуального дачного будівництва, що перебуває у власності менше трьох років (сплатила відповідний податок від доходу), та садового будинку, перебування у власності менше трьох років (сплатила відповідний податок від доходу). Фізична особа, яка не є членом сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення в 2024 році отримала квартиру у спадщину, отримала дохід від спадщини (сплатила відповідний податок від доходу).

В 2024 році фізична особа продає квартиру, яку було отримано в спадщину.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з такого питання:

Чи повинен платник податків сплатити податки при продажу квартири, отриманої в спадщину в 2024 році?

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, відповідно до п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено п. 164.2 ст. 164 Кодексу, зокрема частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172 Кодексу (пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Також доходи, визначені ст. 163 Кодексу, є об’єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Ставка військового збору становить 1,5 відс. об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва та відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця, визначено ст. 172 Кодексу.

Для цілей ст. 172 Кодексу під продажем розуміється будь-який перехід права власності або будь-яких інших аналогічних прав на об’єкти нерухомості, неподільний об’єкт незавершеного будівництва / майбутній об’єкт нерухомості, подільний об’єкт незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування (п. 172.8 ст. 172 Кодексу).

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 Кодексу не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну), зокрема:

житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці).

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років не поширюється на майно, отримане платником податку у спадщину.

Крім того, пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які згідно з розділом IV Кодексу та підрозділом 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 3 і 4 п. 170.13-1 ст. 170 Кодексу та п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу.

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою від першого продажу протягом звітного податкового року нерухомого майна (квартири), яке отримане у спадщину, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру