• Посилання скопійовано

Орфографічна помилка в ПН/РК: чи це підстава для невизнання?

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 02.09.2024 №4301/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК

Суттєво. Якщо складені та зареєстровані в ЄРПН ПН/РК містять орфографічну помилку, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію, то вона не може бути єдиною підставою для визнання ПН/РК такими, що складені з порушенням норм ПКУ.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо наявності підстав для визнання податкової накладної, при заповненні якої допущено орфографічну помилку, такою, що складена з порушенням норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ), та, керуючись статтею 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ ПКУ, повідомляє.

Як зазначено у зверненні, існують випадки, коли реквізити отриманих від постачальника товарів/послуг та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкових накладних / розрахунків коригування містять незначні орфографічні помилки (зокрема, загублений або зайвий розділовий знак, зазначена маленька літера замість великої або навпаки, загублено літеру в назві контрагента або найменуванні товару/послуги тощо), які при цьому не заважають ідентифікувати здійснену операцію.

З огляду на викладене Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання: чи можна вважати складену постачальником та зареєстровану в ЄРПН податкову накладну / розрахунок коригування, що містять незначні орфографічні помилки, такою, що складена з порушенням норм ПКУ?

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Пунктом 44.1 статті 44 глави 1 розділу ІІ ПКУ передбачено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 глави 1 розділу ІІ ПКУ.

Правові основи оподаткування ПДВ установлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Правила складання податкової накладної / розрахунку коригування (у тому числі заповнення її обов’язкових реквізитів) регулюються статтею 201 розділу V ПКУ та регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за №137/28267 зі змінами (далі — Порядок №1370).

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 розділу V ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Зазначеним пунктом статті 201 розділу V ПКУ визначено перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються в податковій накладній. До таких реквізитів належать, зокрема: порядковий номер та дата складання податкової накладної; повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку (продавця та покупця); податковий номер платника податку (продавця та покупця); опис (номенклатура) товарів/послуг їх кількість, обсяг, ціна постачання без урахування податку; ставка та сума ПДВ; загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку; код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; індивідуальний податковий номер; дата та номер митної декларації та дата та номер договору (контракту) (у разі складання платником податкової накладної за операціями з вивезення товарів за межі митної території України).

Згідно з пунктом 201.10 статті 201 розділу V ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів / послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 розділу V ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Таким чином, якщо складена постачальником товарів / послуг та зареєстрована в ЄРПН на покупця податкова накладна / розрахунок коригування містить орфографічну помилку, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію (її зміст, період, сторони, суму нарахованого податку, тощо), то така орфографічна помилка не може бути єдиною підставою для визнання податкової накладної / розрахунку коригування такою, що складена з порушенням норм ПКУ.

З метою виправлення помилок, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів / послуг, у тому числі зазначених у зверненні, платник податку може скласти і зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до податкової накладної, в якій допущено помилку.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ ПКУ).

До змісту номеру