• Посилання скопійовано

Як скласти РК на виправлення помилок у ціні товару?

Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 11.09.2024 №4406/ІПК/99-00-21-03-01 ІПК

Суттєво. ДПСУ навела два різні алгоритми складання РК до ПН у разі зміни ціни на товар/послугу, а також у разі виправлення помилки у зазначеній ціні товару/послуги.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку складання розрахунку коригування до податкової накладної та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариством були складені до податкових накладних розрахунки коригування на зміну ціни, а також на зміну ставки податку на додану вартість (далі — ПДВ). У покупця виникли сумніви щодо правильності складання таких розрахунків коригування та вважає, що внаслідок цього він не має права на віднесення суми ПДВ за такими податковими накладними / розрахунками коригування до складу податкового кредиту.

Враховуючи вищевикладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо правильності складання розрахунків коригування при зміні ціни, а також у разі зміни ставки ПДВ.

Водночас звернення не містять опису обставин, які стали причиною складання таких розрахунків коригування, у зв’язку з цим ДПС надає роз’яснення загальних норм податкового законодавства щодо порушених питань.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 Кодексу).

Правові основи оподаткування ПДВ установлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Правила формування податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ, а також складання податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних і їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) установлено статтями 187, 192, 198 і 201 Кодексу.

Відповідно до підпункту «а» пункту 198.1 статті 198 Кодексу до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені / нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг.

Згідно з пунктом 198.3 статті 198 Кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів / послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг.

Абзацом першим пункту 198.6 статті 198 Кодексу передбачено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів / послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України), іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 Кодексу.

У разі коли на момент перевірки платника податку контролюючим органом суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними у абзаці першому пункту 198.6 статті 198 Кодексу документами, платник податку несе відповідальність відповідно до Кодексу.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Кодексу на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України від 05 жовтня 2017 року №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», зі змінами, та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений Кодексом термін.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів / послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок у банку / небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс) (пункт 201.7 статті 201 Кодексу).

Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено у підпунктах «а» — «л» пункту 201.1 статті 201 Кодексу, зокрема такими реквізитами є: опис (номенклатура) товарів / послуг та їх кількість, обсяг; ціна постачання без урахування податку; ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні.

Відповідно до підпункту 5 пункту 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за №137/28267, зі змінами (далі — Порядок №1307), дані щодо ціни постачання одиниці товару / послуги без урахування ПДВ уносяться до графи 7 розділу Б податкової накладної, яка заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Відповідно до підпункту 6 пункту 16 Порядку №1307 дані щодо коду ставки ПДВ, за якою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів / послуг, що постачаються, вносяться до графи 8 розділу Б податкової накладної.

Згідно з пунктом 201.10 статті 201 Кодексу помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 статті 201 Кодексу (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар / послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів / послуг, є для покупця таких товарів / послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Водночас відповідно до пункту 44.1 статті 44 Кодексу для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 Кодексу.

Отже, дані, зазначені у податковій накладній, яка складається при здійсненні операції з постачання товарів / послуг, мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою операцією.

Пунктом 192.1 статті 192 Кодексу передбачено, якщо після постачання товарів / послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів / послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів / послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів / послуг.

Розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1 095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої складений такий розрахунок коригування.

Згідно з пунктом 21 Порядку №1307 у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів / послуг, відповідно до статті 192 Кодексу постачальник (продавець) товарів / послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Пунктом 23 Порядку №1307 визначено, що у разі коригування кількісних та/або вартісних показників табличної частини розділу Б податкової накладної у зв’язку зі зміною суми компенсації вартості товарів / послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадку повернення товарів / послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником (продавцем) суми попередньої оплати товарів / послуг розрахунок коригування заповнюється у такому порядку:

показники рядка податкової накладної, що коригується, зазначаються зі знаком «-» окремо в кожній графі;

додається(ються) новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в податковій накладній;

рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному зі знаком «-», та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розділу Б розрахунку коригування, та наводиться однакова причина коригування.

Кількість груп коригування у розрахунку коригування може бути необмежена. Кожній групі коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер.

Відповідно до пункту 25 Порядку №1307 розрахунок коригування, складений постачальником (продавцем) товарів (послуг) до податкової накладної, яка видана їх отримувачу — платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

постачальником (продавцем) товарів / послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника (продавця) або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів / послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику (продавцю), для чого постачальник (продавець) надсилає складений розрахунок коригування отримувачу (покупцю). З цією метою постачальник (продавець) складає у загальному порядку розрахунок коригування, у верхній лівій частині якого робить відповідну помітку «X», та надсилає його отримувачу (покупцю). Накладання кваліфікованих електронних підписів посадових осіб постачальника (продавця) та отримувача (покупця) на такий розрахунок коригування здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм Кодексу та Порядку №1307, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

Заповнення розрахунку коригування залежить від обставин, які стали причиною складання такого розрахунку коригування.

У разі зміни ціни товарів / послуг (крім випадків виправлення помилок, допущених у графі 7 розділу Б податкової накладної) розрахунок коригування заповнюється в порядку, визначеному пунктом 23 Порядку №1307, з урахуванням таких особливостей:

причина коригування зазначається «101» — «Зміна ціни»;

відповідні показники рядка податкової накладної, що коригується, зокрема ціна, а також обсяг постачання та сума ПДВ, зазначаються зі знаком «-» (обнуляється (виводиться в «0») рядок податкової накладної, який коригується). При цьому показники з граф 6 та 7 розділу Б податкової накладної переносяться до граф 9 та 10 розділу Б розрахунку коригування (графа 9 заповнюється зі знаком «-»); графи 7 та 8 не заповнюються;

додається новий рядок з правильними показниками, якому присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в податковій накладній.

Звертаємо увагу, що дані, зазначені у податковій накладній / розрахунку коригування, мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за відповідною господарською операцією.

У разі виправлення помилок, допущених у розділі Б податкової накладної у графах 7 або 8 (якщо помилка призводить до зміни суми компенсації вартості товарів / послуг), платник податку, яким складено таку податкову накладну, складає:

розрахунок коригування, з метою виведення в нуль показників такої податкової накладної, з причиною коригування «103» — «Повернення товару або авансових платежів», який складається на дату виявлення помилки. При цьому складання розрахунку коригування до податкової накладної, до якої вже складався розрахунок коригування, здійснюється з урахуванням показників попереднього розрахунку коригування;

нову податкову накладну із зазначенням вірних показників, яка складається датою виникнення податкових зобов’язань. Після реєстрації в ЄРПН такої нової податкової накладної, показники якої відповідатимуть даним первинних (бухгалтерських) документів, покупець матиме право на її підставі включити суми ПДВ до податкового кредиту (з урахуванням терміну, встановленого пунктом 198.6 статті 198 Кодексу, та за умови дотримання інших правил, визначених Кодексом для формування податкового кредиту).

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

До змісту номеру