• Посилання скопійовано

Оподаткування в разі зарахування резидентом «Дія Сіті» поворотної фіндопомоги в рахунок виплати дивідендів

Резидент «Дія Сіті», платник податку на особливих умовах, надав засновникові-юрособі на загальній системі оподаткування поворотну фіндопомогу, яку ще не повернуто. Водночас прийнято рішення про виплату резидентом «Дія Сіті» дивідендів, із зарахуванням виплаченої допомоги в рахунок виплати дивідендів. Які особливості оподаткування?

Щодо оподаткування поворотної фіндопомоги

У статті «Дивіденди та ПФД у резидента «Дія Сіті» (див. «ДК» №40/2022) ми зазначили, що базою оподаткування резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах є, серед іншого, сума фінансової допомоги, наданої пов’язаній особі (фізичній або юридичній), яка не є резидентом «Дія Сіті» — платником податку на особливих умовах, незалежно від наявності умови про повернення. Ставка оподаткування становить 9%.

Таку допомогу відображають у рядку 18.2 додатка ДІЯ до декларації з податку на прибуток. Разом з іншими фіндопомогами її фіксують також у рядку 18 і рядку 19 (сума наданої фіндопомоги, яка підлягає оподаткуванню) додатка ДІЯ. Ставка оподаткування — 9%.

Базовим податковим періодом для резидентів «Дія Сіті» — платників податку на особливих умовах є календарний рік (див. пп. 137.10.3 ПКУ).

Відповідно до пп. 137.10.4.1 ПКУ, податкові зобов’язання визначають у податковій декларації, яку подають за результатами податкового (звітного) року, протягом якого за операціями, що є об’єктом оподаткування, сплачено кошти фіндопомоги. Таку декларацію подають протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (див. пп. 49.18.3 ПКУ). А сплатити податок, визначений у такій декларації, потрібно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації (див. п. 57.1 ПКУ).

Для декларації за 2023 рік граничний строк подання — 01.03.2024, а строк сплати податку за наслідками такої декларації — 11.03.2024.

Тож якщо засновникові-юрособі видали фіндопомогу у 2023 році в сумі, наприклад, 100 000 грн, потрібно буде в декларації за 2023 рік з цієї операції нарахувати податок 9 000 грн (100 000 х 9%). І разом зі сумами податку з інших операцій, визначених за декларацією, сплатити до 11.03.2024 включно.

Щодо оподаткування дивідендів

Операція виплати дивідендів власникові корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом «Дія Сіті» — платником податку на особливих умовах) є об’єктом оподаткування резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах (див. пп. 141.9‑1.2.1 ПКУ).

База оподаткування визначається як сума дивідендів, які виплачуються на користь власника корпоративних прав (крім власника корпоративних прав, який є резидентом «Дія Сіті» — платником податку на особливих умовах) у грошовій формі та/або відмінній від грошової формі, за винятком дивідендів, які нараховуються на користь акціонера/учасника юрособи-емітента у вигляді акцій (часток, паїв), за умови що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів/учасників у статутному капіталі емітента та внаслідок якого збільшується статутний капітал емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів (пп. 135.2.1.1 ПКУ).

Ставка податку — 9% (див. п. 136.8 ПКУ).

Відповідно до пп. 137.10.4.1 і 137.10.4.2 ПКУ податкові зобов’язання визначають у податковій декларації, що подається за результатами податкового (звітного) року, протягом якого за операціями, що є об’єктом оподаткування, сплачено кошти чи зараховано зустрічні вимоги, внаслідок чого припиняються зобов’язання платника податку за операціями, що є об’єктом оподаткування відповідно до пп. 141.9-1.2 ПКУ. Тобто якщо рішення про виплату резидентом «Дія Сіті» дивідендів із зарахуванням виплаченої фіндопомоги в рахунок виплати дивідендів прийнято в 2023 році, то виплату дивідендів відображають у рядку 1 додатка ДІЯ до декларації за 2023 рік та в рядку 2 «Сума дивідендів, яка підлягає оподаткуванню».

Сума виплачених дивідендів оподатковується за ставкою податку 9%.

Податок від суми виплачених дивідендів сплачують так само, як і податок з операцій виплати поворотної фіндопомоги, що ми навели вище: разом зі сумами податку з інших операцій, визначених за декларацією, — до 11.03.2024 включно.

З наведеного також випливає, що в описаній ситуації, по суті, виникатиме подвійне зобов’язання з податку, тобто він сплачуватиметься і на суму фіндопомоги, і на суму дивідендів.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру