• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм податкового законодавства

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 06.05.2024 №2588/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. ФОП — платник ЄП може внести на свій поточний рахунок у банку готівку, яка вже була відображена в обліку, з призначенням платежу «виручка за певний період», і такі кошти повторно не буде включено до його доходу.

!  ФОПам — платникам єдиного податку

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), розглянула звернення фізичної особи — підприємця <…> щодо практичного застосування норм податкового законодавства і в межах компетенції повідомляє.

Платник податків у своєму зверненні повідомив, що здійснює продаж кави обсмаженої. Продаж товарів здійснюється фізичним особам в мережі інтернет. Після отримання грошей на розрахунковий рахунок в установі банку, відкритого для здійснення підприємницької діяльності та сплати єдиного податку, частину облікованої виручки платник податків переказує на особистий рахунок для використання на господарські та власні потреби.

Частину не використаних коштів платник податків одним платіжним дорученням повертає на свій розрахунковий рахунок фізичної особи — підприємця для подальшого використання в своїй підприємницькій діяльності, а саме закупівлі кави зеленої для її обсмаження і продажу. В платіжному дорученні зазначене формулювання: «Готівкові надходження власних коштів суб’єкта господарювання». Сума поповнення, внесеного фізичною особою — підприємцем на підприємницький рахунок, не перевищує суму коштів, отриманих фізичною особою — підприємцем протягом року.

Таким чином, платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання:

1. Чи вважається доходом фізичної особи — підприємця сума власних коштів, внесених на свій розрахунковий рахунок фізичної особи — підприємця?

2. Які формулювання слід використовувати при внесенні власних коштів?

Згідно зі ст. 42 Господарського кодексу України (далі — ГКУ) підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі, зокрема, вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності, самостійного формування підприємцем програми діяльності, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону, комерційного розрахунку та власного комерційного ризику, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено главою 1 розділу XIV ПКУ.

Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої — третьої груп визначено у ст. 292 ПКУ.

Так, відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом платника єдиного податку фізичної особи — підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Крім того, перелік доходів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначено п. 292.11 ст. 292 ПКУ.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

Дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ (п. 292.13 ст. 292 ПКУ).

Крім того, згідно з п. 296.1 ст. 296 ПКУ фізичні особи — підприємці, зокрема платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Разом з тим для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (абзац перший п. 44.1 ст. 44 ПКУ).

Слід зазначити, що Наказом Міністерства фінансів України від 26.11.2020 №728 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №579» з 01 січня 2021 року втратили чинність форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №579, та скасовано реєстрацію книг у податкових органах.

Проте зміни, запроваджені з 01.01.2021 Законом України від 14 липня 2020 року №786‑IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців», щодо форми обліку доходів і витрат у довільній формі (в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо) чи в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо)), не скасовують обов’язку дотримуватися платниками єдиного податку, зокрема третьої групи, вимог заповнювати податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця на підставі первинних документів відповідно до норм п. 44.1 ст. 44 ПКУ.

Крім того, п. 296.3 ст. 296 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Дані обліку використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 із змінами.

Таким чином, якщо фізична особа — підприємець — платник єдиного податку вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яка на момент внесення уже була відображена у обліку, то в платіжній інструкції зазначається призначення платежу «виручка за певний період» і така виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку.

При цьому сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в обліку за відповідний період.

Також слід зазначити, що до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку першої — третьої груп не включаються власні кошти, які внесені на рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, за умови що такі кошти оподатковувалися під час їх нарахування (виплати) у порядку, визначеному Кодексом, та за наявності документів, які підтверджують сплату податків і зборів, зокрема, але не виключно, відомостей з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору, розрахункових документів тощо.

Водночас повідомляємо, що зазначена позиція погоджена з Міністерством фінансів України.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру