• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 07.05.2024 №2611/ІПК/99-00-24-03-03

Особливості оподаткування персоналу резидента Дія Сіті

Як оформлювати відносини між резидентом Дія Сіті та його персоналом? В якому розмірі платити ПДФО та ЄСВ?

Те, хто такі резиденти Дія Сіті і чию працю вони можуть використовувати, визначено Законом №1667.

Так, резидент Дія Сіті — це юрособа, яка відповідно до цього Закону набула статусу резидента Дія Сіті та згідно з інформацією, що міститься у реєстрі Дія Сіті, перебуває у зазначеному статусі.

Резидентом Дія Сіті може бути юрособа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місця перебування та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає, зокрема, таким вимогам:

1) розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статусу резидента Дія Сіті, кожного календарного місяця становить не менше ніж еквівалент 1 200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим НБУ станом на перше число відповідного календарного місяця;

2) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юрособи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента Дія Сіті, становить не менше ніж дев’ять осіб.

Резидент Дія Сіті може працювати з

1) найманими працівниками;

2) гіг-спеціалістами;

3) фізособами (громадянами) за договором ЦПХ;

4) ФОПами.

Гіг-спеціаліст — це фізособа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Гіг-контракт — це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалістові належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону №1667.

Також у Законі №1667 є таке поняття, як «фахівець». Фахівцями у резидента Дія Сіті називають працівників чи гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті або фізосіб (ФОПів), залучених резидентом Дія Сіті на підставі іншого цивільно-правового чи господарсько-правового договору про виконання робіт (надання послуг).

З наведеного випливає, що за КЗпП із резидентами Дія Сіті працюють лише наймані працівники. В інших випадках (зокрема коли йдеться про гіг-спеціалістів) фізособи працюють на резидентів Дія Сіті лише за цивільно-правовими договорами.

Оподаткування у резидентів Дія Сіті

ПДФО та ЄСВ за свій персонал резиденти Дія Сіті сплачують із певними особливостями, тобто у меншому розмірі, ніж інші роботодавці, але з дотриманням певних вимог.

Менша ставка ПДФО!

Згідно з підпунктом 170.14-1.2 ПКУ за ставкою 5% оподатковуються ПДФО доходи платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом №1667;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Але є дві умови, на які треба звернути увагу!

Умова перша — для персоналу. Пільгову ставку ПДФО застосовують до загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що йому нараховується (виплачується, надається), розмір якого не перевищує еквівалент 240 тисяч євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на 1 січня звітного податкового року.

Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовують ставку ПДФО 18%. При цьому фізособа зобов’язана відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) й самостійно сплатити ПДФО зі суми такого перевищення.

Умова друга — для роботодавця. Пільгова ставка ПДФО — лише для тих, хто відповідає вимогам резидента Дія Сіті і має цей статус. Якщо вимоги порушено, у відповідному календарному місяці такий резидент зобов’язаний самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18% щодо зарплати та винагороди за гіг-контрактом, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання квартальної «зарплатної» звітності (пп. 170.14-1.5 ПКУ).

І зверніть увагу: таке донарахування здійснюють коштом роботодавця, а не працівника! Тобто з доходів персоналу, навіть у разі втрати статусу резидента Дія Сіті, в місяці такої втрати резидент утримує ще 5% ПДФО, а різницю 13% сплачує за власний кошт! І суму такого доплаченого ПДФО не включає до оподатковуваного доходу персоналу!

Про це фахівці ДПСУ застерігають в ІПК від 07.05.2024 №2611/ІПК/99-00-24-03-03 (див. «ДК» №22/2024).

Таблиця

Характеристики найманого працівника та гіг-спеціаліста у резидента Дія Сіті

  Трудовий договір ГІГ-контракт
Законодавча база КЗпП та інше трудове законодавство ЦКУ та Закон №1667
Сторони договору Роботодавець та працівник  Резидент Дія Сіті та гіг-спеціаліст
Форма договору  Усна, письмова, електронна Письмова або електронна форма
Строк дії договору 1. Укладають на невизначений строк.
2. Укладають на визначений строк, установлений за згодою сторін.
3. Укладають на час виконання певної роботи
Визначають у гіг-контракті за домовленістю сторін
Повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту Подають Подають
Трудова книжка (за наявності) 1. Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, всі відомості про роботу, заохочення та нагороди.
2. На вимогу працівника, якого вперше приймають на роботу, трудова книжка обов’язково оформлюється роботодавцем не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу
Трудову книжку не ведуть і не вносять до неї жодних записів
Соціальні та трудові гарантії 1. Соціальні гарантії: оплата тимчасової непрацездатності, допомога по безробіттю, допомога по вагітності та пологах тощо. 
2.Трудові гарантії: заробітна плата, час відпочинку, виплати на відрядження, пільги, забезпечення особливих умов праці для певних категорій осіб тощо
Гіг-спеціалісти підлягають страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, що надається у порядку та розмірах, визначених Законом №1105
Надання відпусток 1. Працівник має право на щорічні та інші відпустки, передбачені чинним законодавством.
2. Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві.
3. Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше ніж 14 календарних днів.
4. У разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки «на дітей»
1. Гіг-спеціаліст має право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшої тривалості такої перерви. Витрати, пов’язані з оплатою щорічної оплачуваної перерви у виконанні робіт (наданні послуг), здійснюються коштом резидента Дія Сіті у порядку, визначеному гіг-контрактом.
2. Гіг-спеціаліст може реалізувати своє право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) лише після закінчення шести безперервних місяців виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактом, якщо гіг-контрактом не визначено коротший строк.
3. Щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) на розсуд гіг-спеціаліста може бути поділено на частини будь-якої тривалості
Результат виконаної роботи Виконання трудових обов’язків підтверджується табелем обліку робочого часу (якщо оплачується відпрацьований час) або нарядами (якщо оплачується результат виконаних робіт) Розмір винагороди та порядок її визначення узгоджується сторонами у гіг-контракті
Відрядження За наказом роботодавця працівника може бути скеровано у службове відрядження для виконання доручення поза місцем його постійної роботи Гіг-спеціаліст зобов’язаний виконувати роботи (надавати послуги) у місці, визначеному гіг-контрактом.
Якщо інше не встановлено гіг-контрактом, резидент Дія Сіті має право в односторонньому порядку змінювати таке місце у межах одного населеного пункту й обирати тимчасове місце виконання робіт (надання послуг) за межами населеного пункту, в якому розташоване погоджене сторонами місце виконання робіт (надання послуг).
Якщо резидент Дія Сіті в односторонньому порядку тимчасово змінив місце роботи гіг-спеціаліста і переніс його за межі населеного пункту, він повинен:
— компенсувати гіг-спеціалістові витрати, пов’язані з переїздами та проживанням;
— сплатити додаткову винагороду, що її передбачили гіг-контрактом
Оплата праці за договором 1. Працівникові нараховують та виплачують заробітну плату.
2. Розмір оплати праці не може бути нижчим за мінімальну заробітну плату.
3. Строк оплати — не рідше ніж двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата 
1. Гіг-спеціалістові виплачують винагороду в розмірі, порядку та строки, визначені сторонами у гіг-контракті.
2. Розмір винагороди за гіг-контрактом може встановлюватися за період або розраховуватися залежно від обсягу виконаних робіт (наданих послуг) чи кількості часу, витраченого на їх виконання (надання)
Відповідальність сторін за заподіяну шкоду 1. Матеріальна — за пряму дійсну шкоду, заподіяну внаслідок порушення покладених на працівників трудових обов’язків.
2. Працівник несе відповідальність тільки за пряму дійсну шкоду в розмірі не більше його середнього місячного заробітку (крім випадків, установлених ст. 132, 134 КЗпП) та за умови, що вона заподіяна підприємству його протиправними діями (бездіяльністю)
1. Резидент Дія Сіті не може встановлювати відповідальності гіг-спеціаліста у вигляді відрахувань чи зменшення розміру винагороди, визначеної гіг-контрактом, крім компенсації та випадків покладення на гіг-спеціаліста відповідальності за шкоду, завдану майну резидента Дія Сіті з вини гіг-спеціаліста.
2. У разі покладення на гіг-спеціаліста відповідальності за шкоду сума щомісячних відрахувань не може перевищувати 20 відсотків місячної винагороди гіг-спеціаліста
Припинення договору 1. Припинення трудового договору можливе тільки у законодавчо встановлених випадках з оформленням наказу із посиланням на статтю КЗпП. Серед них є і смерть працівника, і закінчення строку дії договору тощо.
2. Розірвання трудового договору може відбуватися з ініціативи працівника чи роботодавця або за угодою сторін договору
Гіг-контракт розривається (або ж припиняє дію) за однієї з таких підстав:
1) угода сторін;
2) закінчення строку дії гіг-контракту;
3) одностороння відмова резидента Дія Сіті від гіг-контракту;
4) одностороння відмова гіг-спеціаліста від гіг-контракту;
5) втрата статусу резидента Дія Сіті;
6) інші підстави, передбачені гіг-контрактом

Нарахування ЄСВ

Відповідно до частини третьої статті 23 3акону №1667 резидент Дія Сіті зобов’язаний нараховувати та сплачувати єдиний внесок за гіг-спеціаліста у розмірі, визначеному відповідно до Закону №2464.

ЄСВ резидента Дія Сіті, якщо протягом більш як 30 днів немає податкового боргу, загальна сума якого становить понад 10 мінімальних заробітних плат, нараховують (частина 14-1 статті 8 Закону №2464):

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, — у розмірі мінімального страхового внеску у 2024 році (з 1 квітня — 1 760 грн);

б) на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами — у розмірі мінімального страхового внеску (з 1 квітня — 1 760 грн).

А в ІПК від 07.05.2024 №2611/ІПК/99-00-24-03-03 податківці навіть доходять висновку, що підприємство — резидент Дія Сіті не може сплачувати ЄСВ за працівників та гіг-спеціалістів у розмірі, більшому за мінімальний страховий внесок.

Водночас податківці зауважили, що за найманих працівників товариство не може укладати договір про добровільну сплату єдиного внеску.

Отже, виходить, що, хай би якою високою була зарплата у працівника або винагорода у гіг-спеціаліста, якщо вони працюють на резидента Дія Сіті, за них сплачують ЄСВ у мінімальному розмірі, і не вище. Звісно, якщо резидент Дія Сіті не встиг наробити великих податкових боргів.

Страховий стаж такі працівники матимуть, але от на великі пенсії їм навряд чи можна буде розраховувати. Чи можна змінити цю ситуацію? Так, але це може зробити лише сам персонал, принаймні так вважають податківці. Зокрема, вони можуть зареєструватися підприємцями і самі сплачувати ЄСВ за себе (у межах максимальної бази нарахування внеску). Або укласти договори про недержавне пенсійне страхування. Одне слово, роботодавець в цьому разі економить, а про власне соцстрахування персонал дбає самостійно.

Також зверніть увагу, що незалежно від того, чи було дотримано цих трьох вимог Закону №1667, пільгове нарахування ЄСВ не застосовують:

— до оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

— допомоги з тимчасової непрацездатності;

— допомоги з вагітності та пологів.

У цих випадках ЄСВ нараховують на розмір нарахованої непільгової виплати у розрізі місяців, за які її нарахували та з урахуванням максимальної бази нарахування ЄСВ (з 1 квітня вона становить 120 000 грн).

Якщо за травень 2024 р. нарахували 50 000 грн зарплати та 10 000 грн лікарняних, ЄСВ нараховуйте:

— на зарплату — у розмірі мінімального страхового внеску 1 760,00 грн (8 000 грн × 22%), якщо у місяці, за який нарахували зарплату, дотримали всіх трьох вимог Закону № 1667;

— на весь розмір лікарняних, що припадають на місяць, за ставкою 22% — 2 200 грн (10 000 грн × 22%).

Лікарняні рахуємо з мінімальної зарплати!

 Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) з розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески.

Якщо в повному місяці періоду тимчасової непрацездатності розрахована виплата за такий місяць перевищує <…> , у випадках, які стосуються працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті, розмір мінімальної заробітної плати, то допомога по тимчасовій непрацездатності в цьому місяці обмежується розміром <…> мінімальної заробітної плати.

Лист ПФУ від 06.02.2024 № 2800-030401-8/7290 (витяг)

Лікарняні у резидента Дія-Сіті

Від суми сплаченого за працівника ЄСВ неодмінно залежить і сума лікарняних, які він зможе отримати.

Розмір лікарняних, зокрема для догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї, допомоги з вагітності та пологів з розрахунку на місяць, які виплачують працівникам і гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розміру зарплати/доходу таких осіб, з якого фактично сплачували страхові внески до Фонду соціального страхування (ч. 3 ст. 24, абз. 2 ч. 1 ст. 26 Закону України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

Іншими словами, допомога по тимчасовій непрацездатності обмежується розміром мінімальної заробітної плати.

Про це йдеться у листах ПФУ від 06.02.2024 № 2800-030401-8/7290 та від 21.04.2023 №15806-17907/У-03/8-2800/23. 

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 №322-VIII.
  • Закон №1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV.
  • Закон №1667 — Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 №1667-ІХ.
  • Закон № 2464 — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру