• Посилання скопійовано

Щодо сплати ЄП ФОПом 2-ї групи під час воєнного стану

Індивідуальна податкова консультація ГУ ДПС у Харківській області від 07.05.2024 №2607/ІПК/20-40-24-07-06

Суттєво. ФОП — платник ЄП 2-ї групи, податкова адреса якого знаходиться на території можливих бойових дій станом на дату виникнення можливості бойових дій, мають право не сплачувати ЄП незалежно від здійснення діяльності та отримання доходу.

!  ФОПам — платникам ЄП 2-ї групи

Головне управління ДПС у Харківській області (далі — ГУ ДПС) за результатами розгляду звернення фізичної особи — підприємця на отримання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування норм податкового законодавства та, керуючись статтею 52 Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами (далі — ПКУ), з урахуванням фактично викладених обставин в межах компетенції повідомляє.

Платник податку у зверненні повідомив, що є фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку другої групи, податкова адреса якого знаходиться в межах Харківської міської територіальної громади.

Таким чином, платник податку просить надати йому індивідуальну податкову консультацію з питання:

Чи має право платник не сплачувати єдиний податок у період дії воєнного стану з 01 серпня 2023 року?

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлюються у главі 1 розділу XIV ПКУ, статтею 295 якої врегульовані порядок нарахування та строки сплати єдиного податку.

Згідно з пунктом 295.1 статті 295 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.Пунктом 295.2 статті 295 ПКУ встановлено, що нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Разом з тим Законом України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі — Закон №3219) внесено зміни з 01.08.2023, зокрема, до ПКУ щодо скасування можливості для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку першої та другої груп не сплачувати єдиний податок (крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, станом на дату початку бойових дій, або тимчасової окупації).

Законом №3219 підрозділ 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 11 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, згідно з яким установлено, що з 01 серпня 2023 року фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої та другої груп, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

При цьому такі особи не заповнюють декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за період, в якому відповідно до абзацу першого пункту 11 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.

Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене п. 295.2 ст. 295 ПКУ.

Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій.

Перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Перелік територій затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309, зі змінами та доповненнями.

Норми пункту 11 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи — підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому пункту 11 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

Враховуючи викладене, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку другої групи, податкова адреса якої знаходиться на території можливих бойових дій станом на дату виникнення можливості бойових дій, мають право не сплачувати єдиний податок незалежно від здійснення діяльності та отримання доходу, але за можливості платник може сплатити єдиний податок у відповідних періодах та відобразити таку сплату у податковій декларації.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Ця індивідуальна податкова консультація діє до зміни/втрати чинності нормами законодавства, щодо яких надано індивідуальну податкову консультацію.

До змісту номеру