• Посилання скопійовано

Про оподаткування доходів персоналу резидентів Дія Сіті

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 07.05.2024 №2611/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Резидент Дія Сіті не може сплачувати ЄСВ за працівників та гіг-спеціалістів у розмірі, більшому за мінімальний страховий внесок. А ПДФО він сплачує за ставками 5% або 18% (залежно від обставин).

!  Резидентам Дія Сіті

Державна податкова служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо практичного застосування норм чинного законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство набуло статус резидента Дія Сіті в порядку, передбаченому Законом України від 15 липня 2021 року №1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі — Закон №1667).

У Товаристві наявні наймані працівники, які працюють на підставі трудових договорів, а також гіг-спеціалісти, що надають послуги/виконують роботи на підставі укладених з Товариством гіг-контрактів. Від працівників та гіг-спеціалістів Товариства надходять численні звернення стосовно утримання з їх заробітної плати (винагороди за гіг-контрактом) більшого розміру податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок), ніж це передбачено нормами законодавства для резидента Дія Сіті.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з питань:

1. Чи може Товариство (резидент Дія Сіті), як податковий агент, при виплаті доходу працівнику Товариства у вигляді заробітної плати утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу, використовуючи ставку податку, визначену в пункті 167.1 статті 167 Кодексу, а саме — 18 відсотків бази оподаткування у вигляді заробітної плати працівника Товариства?

2. Чи може Товариство (резидент Дія Сіті), як податковий агент, при виплаті доходу гіг-спеціалісту Товариства у вигляді винагороди за гiг-контрактом утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу, використовуючи ставку податку, визначену в пункті 167.1 статті 167 Кодексу, а саме — 18 відсотків від бази оподаткування у вигляді винагороди гiг-спеціаліста Товариства за укладеним гіг-контрактом?

3. Чи може Товариство (резидент Дія Сіті) нараховувати та сплачувати єдиний внесок на суму нарахованої заробітної плати працівнику Товариства у розмірі, що визначений частиною п’ятою статті 8 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464), а саме — у розмірі 22 відсотків до нарахованої заробітної плати працівника Товариства за видами виплат?

4. Чи може Товариство (резидент Дія Сіті) нараховувати та сплачувати єдиний внесок на суму нарахованої винагороди за гiг-контрактом гiг-спеціалісту Товариства у розмірі, що визначений частиною п’ятою статті 8 Закону №2464, а саме — у розмірі 22 відсотків до нарахованої винагороди гіг-спеціаліста Товариства за укладеним гiг-контрактом?

Організаційні, правові та фінансові засади функціонування правового режиму Дія Сіті визначаються Законом №1667.

Набуття статусу резидента Дія Сіті за Законом №1667 є добровільним. Юридична особа набуває статусу резидента Дія Сіті з дня внесення відповідного запису до реєстру Дія Сіті з урахуванням положень частини сьомої статті 2 Закону №1667 (частини перша та друга статті 4 Закону №1667).

Згідно з частиною першою статті 5 Закону №1667 резидентом Дія Сіті може бути юридична особа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає всім вимогам, визначеним частиною першою статті 5 Закону №1667.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 1 Закону №1667 гіг-контракт — цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону №1667.

Щодо першого та другого питань

Особливості застосування до резидента Дія Сіті спеціальних умов оподаткування, день початку і день припинення застосування таких умов визначаються Кодексом (частина сьома статті 2 Закону №1667).

Відповідно до підпункту 14.1.283 пункту 14.1 статті 14 Кодексу спеціалісти резидента Дія Сіті — це гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, укладеного в порядку, передбаченому Законом №1667, та/або особи, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, згідно з підпунктом 163.1.1 пункту 163.1 статті 163 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Доходи, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначені у пункті 164.2 статті 164 Кодексу.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті передбачені пунктом 170.141 статті 170 Кодексу.

Відповідно до підпункту 170.141.1 пункту 170.141 статті 170 Кодексу податковим агентом платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, є резиденти Дія Сіті.

Згідно з підпунктом 170.141.2 пункту 170.141 статті 170 Кодексу за ставкою 5 відсотків, визначеною пунктом 167.2 статті 167 Кодексу, оподатковуються доходи платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом №1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Водночас згідно з підпунктом 170.141.5 пункту 170.141 статті 170 Кодексу, у разі якщо податковий агент — резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої статті 5 Закону №1667, такий податковий агент зобов’язаний у межах податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску самостійно нарахувати податок за ставкою 18 відсотків, встановленою пунктом 167.1 статті 167 Кодексу, щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у підпунктах «а» — «б» підпункту 170.141.2 пункту 170.141 статті 170 Кодексу, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання Розрахунку.

При цьому сума такого сплаченого податку податковим агентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія Сіті.

Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 — 167.5 статті 167 Кодексу) (пункт 167.1 статті 167 Кодексу).

Відповідно до підпункту 168.1.1 пункту 168.1 статті 168 Кодексу податковий агент, визначення якого наведено у підпункті 14.1.180 пункту 14.1 статті 14 Кодексу, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену статтею 167 Кодексу.

Враховуючи викладене, у разі відповідності резидента Дія Сіті вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої статті 5 Закону №1667, доходи спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачені у підпунктах «а» — «б» підпункту 170.141.2 пункту 170.141 статті 170 Кодексу, оподатковуються за ставкою 5 відсотків, визначеною пунктом 167.2 статті 167 Кодексу.

У разі якщо резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої статті 5 Закону №1667, то такий податковий агент, у межах Розрахунку, зобов’язаний самостійно здійснити перерахунок податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті у вигляді заробітної плати або винагороди за гіг-контрактом, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його за власний рахунок до бюджету до подання Розрахунку.

При цьому нормами Кодексу не передбачено самостійне збільшення резидентом Дія Сіті ставки податку на доходи фізичних осіб щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті у вигляді заробітної плати або винагороди за гіг-контрактом у разі відповідності резидента Дія Сіті вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини першої статті 5 Закону №1667.

Щодо третього та четвертого питань

Відповідно до частини третьої статті 23 3акону №1667 резидент Дія Сіті зобов’язаний нараховувати та сплачувати єдиний внесок за гіг-спеціаліста у розмірі, визначеному відповідно до Закону №2464.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон №2464.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» (далі — Закон №108), та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 статті 7 Закону №2464).

Згідно з частиною п’ятою статті 8 Закону №2464 єдиний внесок для роботодавців, встановлюється у розмірі 22 відсотків до визначеної статтею 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску.

Разом з тим відповідно до частини 141 статті 8 Закону №2464 єдиний внесок для платника — резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пунктами 2 та 3 частини першої, пунктом 10 частини другої статті 5 Закону №1667, встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону №108, —у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667, — у розмірі мінімального страхового внеску.

При цьому мінімальний страховий внесок — це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (пункт 5 частини першої статті 1 Закону №2464).

Отже, підприємство — резидент Дія Сіті не може сплачувати єдиний внесок за працівників та гіг-спеціалістів у розмірі, більшому за мінімальний страховий внесок.

Відповідно до частини першої статті 10 Закону №2464 платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними пунктом 1 частини першої статті 4 Закону №2464, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 Закону №2464, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, — на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Таким чином, за найманих працівників товариство не може укладати договір про добровільну сплату єдиного внеску.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру