• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 03.05.2024 №2563/ІПК/99-00-24-03-03

Суттєво. Вартість путівок на відпочинок члену профспілки та його дітям до 18 років не включається до оподатковуваного доходу фізособи, навіть якщо ці путівки придбані профспілкою у ФОПа.

!  Бухгалтерам

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), розглянула звернення щодо практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, та в межах компетенції повідомляє таке.

У своєму зверненні платник податків повідомляє, що планує здійснити часткову оплату за відпочинок члена Профспілки та його дитини віком до 18 років. Путівки будуть видані фізичною особою — підприємцем.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання:

Чи включається з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку — фізичної особи вартість путівок на відпочинок, придбаних для членів профспілки та їх дітей до 18 років у фізичної особи — підприємця?

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, згідно з пп. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування (пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 Кодексу). Тобто положення зазначеного пункту поширюються на платників податків, які отримують путівки виключно від професійної спілки.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді вартості путівок на відпочинок платнику податку та його дітей до 18 років не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за умови дотримання вимог пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

Водночас наголошуємо, що будь-які висновки щодо оподаткування конкретних доходів можуть надаватися за результатами перевірки умов, суттєвих обставин здійснення відповідних операцій та всіх первинних документів, оформленням яких вони супроводжувались.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру