• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезидентові: що з ПДВ?
ТОВ у межах гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. Унаслідок цього було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару відбулося у митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення — в режимі імпорту. Чи сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті?

Не відобразили подарунки працівникам у додатку 1 єдиної звітності: як виправити?
У грудні 2023 року працівникам видали подарунки та нарахували ЄСВ 22%, проте вони не були відображені у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІV квартал 2023 року. У додатку 4ДФ єдиної звітності подарунки відображені за ознакою доходу «160». Як виправити додаток 1?

Турзбір при оплаті роботодавцем проживання працівника у відрядженні
Організація перераховує готелю безготівковим шляхом кошти за проживання свого працівника під час відрядження. Чи є в такому разі компанія посередником у наданні туристичних послуг з необхідністю отримання ліцензії?

Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
Службове авто потрапило у ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП — 14 000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити цю операцію в обліку й оподаткувати ПДВ?

Коли закінчується строк на відображення ПК?
Протягом березня — липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми у чеках більші за 240 грн, ПН не виписувалася, ПДВ завис на субрахунку 644. Крім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 до 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Д-т 949 К‑т 644)?

ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат і результатів такої співпраці?
ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти фінансує витрати на оплату праці розробників та адмінперсоналу, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію й отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт — конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?

До змісту номеру