• Посилання скопійовано

Суть справи

Коригуємо об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ
Розгляньмо основні помилки, що їх зазвичай припускаються в об’єднаній звітності, та порядок їх виправлення як за поточний, так і за минулі періоди у додатках Д1, Д5 та 4ДФ.

Травень і червень — без індексації
У 2024 році поріг індексації ще не перевищено. Отже, у травні та червні індексацію нараховувати ще не треба.

Військовооблікові штрафи за Законом №3696
14.05.2024 було надано на підпис Президенту Закон №3696, яким передбачаються як продовжені строки для притягнення до відповідальності за порушення ведення військового обліку, так і зміни порядку розгляду адмінсправ за ними.

Передача бізнесу — новація у КЗпП
Новий Закон №3677 (див. «ДК» №21/2024) вносить до КЗпП таке поняття, як «передача суб’єкта господарювання». І визначає права та гарантії працівників у разі зміни власника юрособи-роботодавця.

Військово-транспортний обов’язок з 18 травня
З 18 травня військово-транспортний обов’язок для потреб ЗСУ стосуватиметься також водних транспортних засобів й іншої техніки та поширюватиметься на всіх юросіб й окремих фізосіб.

Чи здавати порожню єдину звітність?
За роз’ясненням ДПСУ, розрахунок подають незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи фізособам податковий агент, і незалежно від того, чи платник ЄСВ сплатив суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

Дивіденди: особливості, облік, оподаткування
Основна мета створення комерційного підприємства — отримання прибутку. А якщо прибуток отримано, певну його частину здебільшого виплачують учасникам підприємства як дивіденди.

Збереження комерційної та державної таємниці
Невдовзі з’явиться Закон №3678 (див. «ДК» №21/2024), яким роботодавців зобов’яжуть відстежувати зв’язки працівників з особами, які постійно мешкають у рф та на ТОТ. А ще цим Законом посилюють контроль за збереженням державної та комерційної таємниці.

Розстрочення/відстрочення сплати податків
Платник податків задекларував податки до сплати, але з фінансових причин не має змоги своєчасно їх сплатити. У такій ситуації можна спробувати застосувати процедури розстрочення чи відстрочення сплати. Поговоримо про це далі.

Чи поєднуються пільги «ковідні» та «воєнні»?
Платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК у період дії «ковідного» мораторію з 01.03.2020 до 26.05.2022. Надалі — застосовуються «воєнні» штрафи, з урахуванням продовженого строку реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

До змісту номеру