• Посилання скопійовано

Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезидентові: що з ПДВ?

ТОВ у межах гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. Унаслідок цього було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару відбулося у митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення — в режимі імпорту. Чи сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті?

Митні платежі

Переробка за межами митної території — це митний режим, відповідно до якого українські товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці за межами митної території України без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови повернення цих товарів або продуктів їх переробки на митну територію України у митному режимі імпорту (ст. 162 МКУ).

Операції з переробки товарів можуть включати:

1) власне переробку товарів, у тому числі обробку, монтаж, демонтаж, використання окремих товарів, які сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктів переробки;

2) ремонт товарів, у тому числі модернізацію, відновлення та регулювання, калібрування (ст. 163 МКУ).

Повне звільнення від оподаткування митними платежами застосовується до товарів, які були поміщені у митний режим переробки за межами митної території та у межах визначеного строку повертаються на митну територію України:

1) у тому самому стані, в якому вони були вивезені за межі митної території України, з дотриманням умов, зазначених у ст. 78 МКУ;

2) у відремонтованому вигляді, якщо ремонт проведено у межах гарантійних зобов’язань (ч. 2 ст. 168 МКУ).

Якщо всі наведені умови виконано, зокрема обладнання було передано нерезиденту для ремонту в митному режимі «переробка за межами митної території» та повернено у відповідний строк у режимі «імпорт», то така операція повністю звільняється від оподаткування митними платежами.

ПДВ

Обладнання після проведення гарантійного ремонту буде повернено, тобто не відбувається операції з постачання товарів відповідно до ст. 185 ПКУ.

Про це податківці зазначили також в ІПК від 12.10.2018 №4404/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Увага: операції ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільнені від оподаткування ПДВ (пп. 206.3 ПКУ).

Тому податкову накладну ні при експорті, ні при реімпорті складати не потрібно і відображати в декларації з ПДВ також.

Щодо ремонтних робіт, то місцем постачання послуг із виконання ремонтних робіт є місце їх фактичного постачання, в нашому випадку це не митна територія України (пп. «г» пп. 186.2.1 ПКУ). Тому ПЗ з ПДВ також не виникає, як і обов’язку складання ПН.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру