• Посилання скопійовано

Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?

Фізособа — власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в цьому разі є платником податку на нерухомість?

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, зокрема нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ).

Тобто податок на нерухомість сплачує саме власник.

Не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Нежитлові сільськогосподарські будівлі» (код 1271) Класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ).

Суб’єкти господарювання (СГ) — юрособи, громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які провадять господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці (ч. 1 ст. 55 ГКУ).

Таким чином, фізособа — власник складу для зберігання зерна, що передається в оренду, є платником податку на нерухомість. Надання складу в оренду не змінює цього обов’язку.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру