• Посилання скопійовано

ФОП-«єдинник» надає поворотну фінансову допомогу юрособі: які наслідки?

ТОВ отримало безвідсоткову поворотну фінансову допомогу від ФОПа — платника єдиного податку, який є його засновником як фізособа. Які податкові наслідки цієї господарської операції для ФОПа?

Податківці у консультаціях звертають увагу на те, що ПКУ визначено перелік видів діяльності, які не дозволяють суб’єкту господарювання, зокрема ФОПу, бути платником єдиного податку. Наприклад, таким видом діяльності є фінансове посередництво (пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ).

Надання фінансової допомоги підпадає під визначення фінансового посередництва, адже за класифікатором ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

У ЗІР, підкатегорія 107.01.03 на запитання: «Чи можуть ФОПи — платники ЄП першої — третьої груп (крім е-резидентів) надавати безповоротну фінансову допомогу?» — податківці відповідають: «ФОПи — платники єдиного податку першої — третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Якщо ж таку допомогу надано, то ФОП зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності».

Але надання одноразової поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва. Так пояснило ГУ ДФС у Миколаївській області в індивідуальній податковій консультації від 28.02.2019 №806/ІПК/14-29-12-03-22.

А судова практика каже таке: «...Надання як фінансова допомога власних коштів узагалі не може вважатись фінансовим посередництвом, оскільки операція фінансового посередництва пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, тобто залучених коштів, які і передаються у позику»1.

1 Постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 25.08.2020 у справі №420/5467/19.

Тобто отримати й надати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу ФОП може. Проте відповідно до актуальної позиції податківців у разі надання фіндопомоги він втрачає право перебувати на єдиному податку. Позаяк позиція податківців досі залишається незмінною, то обстоювати це своє право доведеться у суді.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру