• Посилання скопійовано

Бухоблік постійних та тимчасових різниць з податку на прибуток

Підприємство є великим платником податків та веде облік ВПА та ВПЗ. Тимчасові різниці враховує записами — Д-т 17 К-т 6413 та Д-т 6413 К-т 54, а постійні — записами Д-т 981 К-т 6413 та Д-т 441 К-т 981. Чи правильно це? Підприємство має збиток за 2023 рік у бухобліку, який відрізняється від збитку в податковому обліку за рахунок постійної різниці, яка відображена проведенням: Д-т 981 К-т 6413 та Д-т 441 К-т 981. При заповненні форми 2 не збігається фінрезультат до оподаткування та чистий фінрезультат за відсутності витрат з податку на прибуток у податковому обліку. Як правильно відобразити показники фінзвітності у цій ситуації?

Постійні податкові різниці — це такі різниці, які ніколи не будуть нівельовані, хай би скільки часу з дати їх формування минуло. Постійні податкові різниці не формують ані ВПА, ані ВПЗ, тому й відображати їх у бухобліку не потрібно.

Відповідно до НП(С)БО 17:

— відстрочений податковий актив — сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах;

— відстрочене податкове  зобов’язання — сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових податкових різниць, що підлягають оподаткуванню.

НП(С)БО 17 не регулює обліку постійних податкових різниць.

Отже, на нашу думку, в бухобліку не має бути записів про постійні податкові різниці, які й спричиняють розбіжність між показниками фінрезультату.

Таблиця

Нарахування податку на прибуток і відстрочених податків

Зміст господарської операції Д-т К-т
Нараховано поточний податок на прибуток:    
— у сумі, не пов’язаній із відстроченими податками 98 641/ПнП
— у сумі збільшення ВПА 17  
— у сумі списання ВПЗ 54  
Списано (зменшено) ВПА 98 17
Донараховано (збільшено) ВПЗ   54

Як бачимо з таблиці, у бухобліку фігурують лише тимчасові різниці — ВПА та ВПЗ. Докладніше про це ми написали в «ДК» №7/2016.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру