• Посилання скопійовано

Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника

ТОВ-резидент надає нерезидентові послуги з переробки давальницької сировини. Продукція з переробки доставляється не замовникові, а безпосередньо покупцю. Як відобразити такі витрати в обліку?

За своєю суттю договір на переробку відповідає договору підряду. Ціна роботи у договорі включає відшкодування витрат та плату за виконання робіт (ст. 843 ЦКУ). Тобто переробник може врахувати в ціні послуг на переробку і вартість доставки та визначити її у договорі. Тоді доставка є складовою послуг переробки і витрати на доставку включаються до собівартості послуг з переробки. Підприємство може здійснювати доставку власним транспортом, при цьому підтвердженням витрат буде подорожній лист, а якщо доставка здійснюється транспортом перевізника, — то будуть ТТН й акт наданих послуг від перевізника.

Якщо договором не передбачено доставку готової продукції, то залежно від комерційної мети це можуть бути:

варіант 1 — окремі послуги з доставки, що передбачають додаткову оплату від покупця, при цьому їх собівартість формується окремо. Оплату від покупця обліковують як дохід від реалізації послуг — Д-т 361 К-т 703, собівартість послуг — Д-т 23 К-т 205, 66, 65, потім Д-т 903 К-т 23;

варіант 2 — витрати на збут виконавця послуг, при цьому доставка для покупця є безоплатною — у такий спосіб виконавець мотивує покупця до подальшої співпраці. І тоді в обліку буде запис — Д-т 93 К-т 203, 66, 65 тощо.

За першого варіанта слід скласти ТТН та акт наданих послуг, за другого — подорожній лист автомобіля, який виконував доставку. Так підприємство документально підтвердить витрати та включить їх до складу витрат у загальному порядку.

Увага: підприємство самостійно обирає спосіб відображення в обліку з урахуванням умов договору.

Автор: Пантюхова Анна

До змісту номеру