• Посилання скопійовано

Яких працівників потрібно ознайомлювати з правилами військового обліку працівників?

Пунктом 34 Порядку №1487 передбачено доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття їх на роботу (навчання). Ознайомлювати з правилами військового обліку потрібно лише тих працівників, які прийняті після 05.01.2023 (тобто з дня набрання чинності Порядком №1487), а вже працюючих станом на 05.01.2023 — не потрібно?

З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації здійснюють, зокрема, але не виключно доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання) (п. 34 Порядку №14871).

1 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 №1487.

Отже, під час прийняття на роботу слід довести до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правила військового обліку під особистий підпис.

Для ознайомлення рекомендується скласти документ, згідно з яким відповідальна особа ознайомлюватиме новоприйнятих працівників. Форма такого документа законодавчо не визначена, тож це може бути журнал, аркуш доведення, лист ознайомлення тощо — тобто на розсуд роботодавця.

А самі Правила військового обліку, які потрібно доводити до призовників, військовозобов’язаних та резервістів, містяться в додатку 2 до Порядку №1487, вони є загальними для всіх, тому окремо затверджувати їх наказом не потрібно.

На нашу думку, ознайомлювати з правилами військового обліку потрібно лише працівників (які належать до призовників, військовозобов’язаних та резервістів), що прийняті з 05.01.2023 р., тобто після набрання чинності Порядком №1487.

Працівників, які вже працювали на підприємстві до дати набрання чинності Порядком №1487, не вимагається ознайомлювати з правилами військового обліку під підпис. Проте роботодавцю слід виготовити правила військового обліку друкарським способом і вивісити їх на видному місці в загальнодоступних приміщеннях, як того вимагає п. 19 Порядку №1487. Позаяк призовники, військовозобов’язані та резервісти, винні у порушенні вимог правил військового обліку, нестимуть адміністративну відповідальність (п. 3 Правил військового обліку (додаток 2 Порядку №1487)).

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру