• Посилання скопійовано

Чи стануть з 1 серпня обов’язковими електронні ТТН?

Тестування електронних ТТН розпочалося у 2023 році, і до нього й тепер можна приєднатися на добровільних засадах. Подробиці такого тестування — за посиланням.

На першій сторінці цього сайту зазначено і нормативну базу е-ТТН. Повний перелік нормативки можна переглянути тут.

Проте найважливішими з них є чотири документи:

  • Указ Президента України від 08.11.2019 №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави», в якому КМУ доручено вжити заходів щодо впровадження в експериментальному режимі електронної товарно-транспортної накладної;
  • Закон України «Про автомобільний транспорт», у якому встановлено визначення Реєстру е-ТТН та вимогу для учасників вантажних перевезень реєструвати ТТН в електронному вигляді у цьому реєстрі;
  • Розпорядження КМУ від 27.12.2019 №1392-р «Про реалізацію експериментального проєкту щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної», яким ініційовано запуск експериментального проєкту щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної;
  • Наказ Міністерства транспорту України №363 «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні», яким надано право використання ТТН в електронному вигляді.

Як бачимо, всі вони кажуть про право застосовувати е-ТТН. Про обов’язок перейти лише на електронну форму наразі говорити зарано.

Отже, відповідь на запитання, яке часто ставлять наші читачі, така:

1) наразі е-ТТН перебуває на стадії тестування;

2) на час тестової експлуатації використання е-ТТН є добровільним. Поки що, навіть за умови використання електронних форм ТТН всіма трьома учасниками вантажоперевезення, бізнес однаково повинен мати одну паперову копію з усіма підписами. Саме її вимагають для перевірки інспектори Державної служби з безпеки на транспорті;

3) після того як використання е-ТТН стане обов’язковим, її не потрібно буде дублювати в паперовій формі. Проте з якої дати це відбудеться, нам наразі не відомо.

Хоча на сайті проєкту і повідомляється, що «використання е-ТТН стане обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом на всій території України з 1 серпня 2023 року (у випадку якщо вантажоотримувачем є юрособа)», але Закон цього ще не вимагає.

У ст. 1 Закону про автомобільний транспорт ще міститься таке визначення:

  • товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу (крім фізичних осіб, які здійснюють перевезення вантажу за рахунок власних коштів та для власних потреб) документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, який складається у паперовій та/або електронній формі та містить обов’язкові реквізити, передбачені цим Законом та правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом.
  • А Мінінфраструктури повідомляє: беручи до уваги зворотний зв’язок від бізнесу та звернення представників сфери перевезень автомобільним транспортом, ритейлерів, аграріїв та бізнес-асоціацій щодо викликів у переході на обов’язкове використання е-ТТН, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України ухвалило рішення відтермінувати запровадження обов’язкового використання е-ТТН.

Ми про це повідомили тут і тут.

До змісту номеру