• Посилання скопійовано

Як податківці проводитимуть перевірки з 1 серпня?

З 01.08.2023 залишається частковий мораторій на проведення позапланових перевірок з окремих підстав.

Камеральні та фактичні перевірки залишаться. А от із документальними позаплановими перевірками ситуація буде така.

Закон №3219 запроваджує новий пп. 69.2-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яким тимчасово, на період з 01.08.2023 до припинення або скасування воєнного стану на території України, дозволяє документальні позапланові перевірки проводити щодо платників податків зі сплатою податків на загальних підставах та платників-«спрощенців» виключно з таких підстав, як:

1) на звернення платника податків;

2) з підстав, визначених

  • пп. 78.1.1 ПКУ, проте лише у частині документальних позапланових перевірок платників податків, за якими
  • отримано інформацію, що свідчить про порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, із джерелом їх походження з України та/або з питань оподаткування нерезидентів, які провадять діяльність через відокремлені підрозділи, у т. ч. постійні представництва;
  • платників податків, які провадять діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги);
  • пп. 78.1.2 ПКУ у частині контролю за трансфертним ціноутворенням;
  • пп. 78.1.5 ПКУ у разі подання заперечення до акта перевірки чи скарги на рішення ДПС, де вимагається повний або частковий перегляд результатів перевірки;
  • пп. 78.1.7 ПКУ у разі реорганізації платника податків;
  • пп. 78.1.8 ПКУ, якщо заявлено відшкодування ПДВ на суму понад 100 тис. грн;
  • пп. 78.1.9 ПКУ, якщо подано скаргу на покупця щодо ненадання ПН чи ненадання акцизної накладної;
  • пп. 78.1.12 ПКУ щодо перевірок податковим органом вищого рівня;
  • пп. 78.1.14 — 78.1.16 ПКУ щодо операцій за принципом «витягнутої руки» чи участі у міжнародній групі компаній;
  • пп. 78.1.21 ПКУ у разі отримання інформації від міжнародних органів щодо порушень податкового законодавства;
  • пп. 78.1.22 ПКУ у разі ведення нерезидентом госпдіяльності через постійне представництво без постановки на податковий облік;

3) документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження імпортного товару та/або валютної виручки за експортом.

Наведені вище документальні перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності безпечних умов для проведення перевірки, зокрема доступу до приміщень/територій для здійснення госпдіяльності, доступу до документів та проведення інвентаризації ОЗ, ТМЦ, залишків готівки тощо.

Спеціальні правила перевірок для платників податків з окупованих територій або територій, де ведуться активні бойові дії (як визначити, чи ви перебуваєте на таких територіях, ми зазначили вище!).

Тобто йдеться про тих платників податків, які:

  • або не мають безпечних умов для проведення перевірок, що призначені за пп. 69.2-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ,
  • або подали відповідне повідомлення до податкового органу про втрату первинних документів чи неможливість їх вивезення з територій активних бойових або тимчасово окупованих територій згідно з пп. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Для таких платників податків документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені через описані вище обставини, та/або за вмотивованою заявою платника податків, зупиняються до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод щодо проведення перевірки за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке оформлюється наказом.

Проте це ще не все, що треба знати про податкові перевірки з 1 серпня. Тому радимо уважно прочитати нашу статтю за посиланням.

До змісту номеру