• Посилання скопійовано

Як оподатковувати ПДВ перехідні операції, розпочаті під час перебування у спецгрупі?

Операції з купівлі-продажу товарів/послуг, які передбачають оплату і постачання в різні дні, можуть виявитися перехідними, якщо перша подія відбулася на ЄП за ставкою 2%, а друга — вже після повернення/переходу на сплату ПДВ.

Перша подія — оплата під час перебування на ЄП за ставкою 2%. У п. 21 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ є пряма норма для тих, хто перейде на загальну систему з ПДВ: операції з постачання товарів/послуг, які були оплачені у вигляді авансів (передоплати) у період перебування таких платників ПДВ на спрощеній системі оподаткування й оподатковані єдиним податком, не оподатковуються ПДВ. Тобто при відвантаженні товарів, наданні послуг у рахунок раніше отриманих без ПДВ авансів ПДВ не нараховуватиметься.

Перша подія — відвантаження під час перебування на ЄП за ставкою 2%. На цей випадок прямих норм у ПКУ вже немає, тому доведеться застосовувати загальні правила для цієї ситуації, а саме: правило першої події. Так, датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або оплата, або постачання товарів/послуг (п. 187.1 ПКУ). При вирішенні питання, чи нараховувати ПДВ, орієнтуємося на дату першої події: якщо вона настала під час перебування у спецгрупі, то ПДВ не нараховуємо.

Але це стосується ПЗ з ПДВ безпосередньо до операції з постачання або отримання оплати. Тобто покупець ПН з таких операцій — не отримає. А от держава ПДВ за ними отримає, адже постачальник повинен буде визнати «компенсуючі» ПЗ з ПДВ.

Позаяк ці товари/послуги будуть використані ще в операціях, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, якщо вони були придбані з ПДВ до переходу на ЄП за ставкою 2%, то на них потрібно нарахувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ так, як ми описали вище. ПЗ нараховують у загальні строки, передбачені п. 198.5 ПКУ, — не пізніше останнього дня звітного місяця, в якому ці товари/послуги були фактично відвантажені. Це правило діє для всіх платників ПДВ — і «загальносистемників», і платників ЄП за ставкою 3%.

Право на податковий кредит виникатиме за загальними правилами: після дати переходу на сплату ПДВ платник уже зможе скористатися правом на ПК за ПН від постачальників, які складатимуться на дату першої події. На перехідні операції з придбання товарів/послуг, перша подія в яких відбулася ще під час перебування на ЄП за ставкою 2%, податкового кредиту не буде.

До змісту номеру