• Посилання скопійовано

Що зі списанням «технічного» боргу в Е-кабінеті при застосуванні пільг платниками І та ІІ груп?

Звільнення від сплати ЄП потрібно було правильно задекларувати. Як саме, ми уточнили тут.

Проте, попри всі роз’яснення, авансові внески як податкове зобов’язання податківці нараховували. І після опрацювання декларацій за 2022 рік ДПС так і не зняла з «єдинників» І та ІІ груп ці «борги». У багатьох ФОПів вони й досі зазначені в Е-кабінеті у «Стані розрахунків з бюджетом» як заборгованість. Декому навіть нарахували ще й штрафи та пеню.

Цю проблему теж має вирішити Закон №3219 (який наразі перебуває на підписі у Президента).

По-перше, у підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ з’явиться п. 9-1.4.5. Ним буде передбачено, що у 2022 та 2023 роках при визначенні розміру податкового боргу, через який слід перейти на загальну систему, для ФОПів-платників ЄП І або ІІ груп не враховуються суми податкового боргу, що виникли за податкові періоди з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року.

По-друге, п. 12 встановлено, що для ФОПів-платників ЄП, які скористалися правом не сплачувати єдиного податку, нараховані ДПС суми авансових внесків з єдиного податку, суми штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку підлягають скасуванню (анулюванню). Це стосується періоду з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року. Сподіваємося, надалі така проблема не виникатиме і нових змін до ПКУ для скасування «технічного боргу», який виник уже з 1 серпня, не буде.

А наразі чекаємо, що ДПС виконає ці норми і вже на початку серпня й у стані розрахунків із бюджетом цей борг не зазначатиметься. Але якщо територіальні податківці не зроблять цього, то є вже законна підстава скаржитися та добиватися виправлення помилкового нарахування.

До змісту номеру