• Посилання скопійовано

Хто з «єдинників» І та ІІ груп з 1 серпня звільняється від сплати ЄП?

За новим п. 11 підрозд. 8 розд ХХ ПКУ з 1 серпня 2023 року ФОП-«єдинники» І та ІІ груп, податкова адреса яких є на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиного податку за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Такі ФОПи не заповнюють декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за період, в якому єдиний податок не сплачувався. Але подати навіть «порожню» декларацію все ж таки варто — аби зайвий раз нагадати податківцям, що ви мали таку пільгу і скористалися нею.

Адже за новими нормами для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиного податку, ДПС не повинна нараховувати авансові внески з єдиного податку. І борг зі сплати ЄП виникнути не має.

Але буває по-різному. Пільга у ФОП-«єдинників» була і до цього, але податківці встигли нарахувати тим, хто не сплачував, борги з ЄП. Про їхню долю розповімо далі.

В ідеалі, з 1 серпня (як і раніше) податкові зобов’язання зі сплати єдиного податку мають бути нараховані ФОПам-«єдинникам» за періоди, відображені ними як податкові зобов’язання в декларації платника єдиного податку.

При цьому про добровільну сплату ЄП в Законі №3219 не йдеться. Але податківці не будуть проти. Зокрема, у листі від 07.11.2022 №695/2/99-00-24-01-03-02 ДПСУ говорила про право не платити (а не про обов’язок не платити) ЄП. Ми про цей лист повідомили тут.

Водночас податківці зазначили: таке послаблення — це не відстрочка сплати єдиного податку, а саме звільнення. А от чи користуватися таким звільненням, чи ні, має вирішити сам ФОП. Тобто, якщо якийсь ФОП групи 1 та 2 забажає сплачувати єдиний податок за звільнені місяці, то він це може зробити. І, звісно, в такому разі треба показати цей ЄП у декларації.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку в порядку та строки, визначені цим Кодексом, до таких платників не застосовуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. Наразі такий перелік затверджено Наказом Мінреінтеграції №309. Перелік не є фіксованим — він регулярно актуалізується.

Увага! Ця пільга не застосовується з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження ФОПа на іншу територію України. Тобто щойно ви побачили, що ваш регіон вилучили з Переліку, наступного місяця вже треба буде платити ЄП обов’язково.

До змісту номеру