• Посилання скопійовано

Нюанси звільнення працівника-іноземця

Після початку повномасштабної війни працівник-іноземець повернувся в Європу та влаштувався там на іншому підприємстві, а нам пише заяви на відпустку без збереження зарплати та не збирається повертатися до закінчення війни. Тому його дозвіл на працевлаштування та посвідку на проживання не подовжуємо. Трудовий договір, який надавався до ЦЗ, закінчується 7 лютого 2023 р., але ще є реальний трудовий договір, який є тільки у працівника, де наш примірник — невідомо. Копію свого примірника іноземець нам надавати відмовляється, тому, коли він закінчується, невідомо. Чи можна звільнити його 07.02.2023 через закінчення дозволу та посвідки? Як це оформити? Якщо ні, то як вирішити це питання?

Нагадаємо, що КЗпП передбачено, зокрема, що трудові відносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях України, регулюються законодавством держави, в якій здійснено працевлаштування (наймання) працівника, та міжнародними договорами України.

Тобто трудові відносини з іноземцем, що працевлаштовується в Україні, регулюються українським законодавством, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Згідно з абз. 2 ч. 4 ст. 3 Закону від 05.07.2012 №5067-VI «Про зайнятість населення», іноземці, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються працедавцями на роботу лише на підставі дозволу на застосування праці іноземців, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана ВРУ.

Для працевлаштування іноземця роботодавець зобов’язаний отримати дозвіл Державної служби зайнятості. Дозвіл видається на певну посаду та на конкретний строк. Для отримання дозволу роботодавець подає до Державної служби зайнятості заяву встановленого зразка, копію паспорта, фотокартку іноземця та копію проєкту трудового договору.

Строк роботи іноземця обмежений терміном дії дозволу на застосування праці, тож трудовий договір — строковий.

Отже, укладений письмовий трудовий договір з іноземцем обмежується (не може бути більшим) терміном дії дозволу на застосування праці. Тож реальним трудовим договором є договір, що знаходиться в центрі зайнятості і закінчується останнім днем дії дозволу на працевлаштування (07.02.2023). Відповідно, трудовий договір переукладається після продовження дозволу на працевлаштування.

Тож, якщо роботодавець не планує подовжувати дозвіл на працевлаштування, він має право звільнити працівника-іноземця за п. 2 ст. 36 КЗпП у зв’язку із закінченням дії трудового договору.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру