• Посилання скопійовано

Яке порушення, якщо проскановано штрихкод не тієї марки акцизного податку?

Підприємство продає вроздріб на розлив алкогольні напої (вино). Придбаває у тарі 10 л, розливає у пляшки по 1 л і продає. При продажу пляшки 1 л помилково проскановано штрихкод іншої тари. ДПС зафіксувала порушення пп. 14.1.107, п. 226.7 ПКУ. Чи правильні дії ДПС?

Відповідно до пп. 14.1.107 ПКУ, марка акцизного податку — спеціальний знак для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, віднесений до документів суворого обліку, який підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.

Відповідно до п. 226.7 ПКУ, кожна марка акцизного податку на алкогольні напої повинна мати окремий номер, місяць і рік випуску марки та позначення про суму сплаченого акцизного податку за одиницю маркованої продукції, крім суми акцизного податку з реалізації СГ роздрібної торгівлі алкогольних напоїв.

Відповідно до п. 2 розд. ІІ Положення №131, у фіскальному касовому чеку на товари (послуги) відображається цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Податківці зазначали, що у рядку 9 «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої» фіскального касового чека обов’язково відображаються такі реквізити: серія та номер марки акцизного податку.

Тож при продажу вина в чеку РРО потрібно було зазначати серію та номер відповідної марки акцизного податку.

Якщо чек РРО не містить даних про марку акцизного податку чи містить помилкові дані, на практиці ДПС вважає, що чек РРО не відповідає поняттю розрахункового документа. А отже, вважає, що розрахунковий документ не видано.

За таке порушення передбачено фінансову санкцію в розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, якщо це перше порушення; 150% вартості проданих із порушенням товарів, якщо це наступне вчинене порушення (див. п. 1 ст. 17 Закону про РРО2).

Крім того, застосовується адмінвідповідальність — штраф на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 н. м. д. г. (від 34 до 85 грн) і на посадових осіб — від 5 до 10 н. м. д. г. (від грн до 170 грн).

1 Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 №13.

2 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру