• Посилання скопійовано

ПДВ при продажу доукомплектованого електромобіля

Підприємство продає нові електромобілі, що звільнено від оподаткування ПДВ за п. 64 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Покупець у договорі на продаж просить передбачити, що авто продається доукомплектованим автотоварами (килимки, магнітола тощо). Ці автотовари підприємство придбаває з ПДВ. Як правильно зазначити у договорі продажну вартість уже доукомплектованого електромобіля? Чи потрібно підприємству окремо донараховувати ПЗ з ПДВ з вартості автотоварів?

Пільга за п. 64 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

Згідно з цією нормою тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарній підпозиції 8701 20 (виключно сідельні тягачі для автомобільних напівпричепів), у товарних підкатегоріях 8703 80 10 10, 8703 80 90 10, 8704 90 00 00 згідно з УКТ ЗЕД (у тому числі вироблених в Україні).

ПДВ при продажу доукомплектованого товару

Якщо підприємство постачає комплект товарів, то в накладній і податковій накладній зазначаються найменування комплекту і код УКТ ЗЕД комплекту згідно з нормами договору постачання, а не складових комплекту окремо.

Особливості визначення коду УКТ ЗЕД комплекту роз’яснили податківці в ІПК ДФСУ від 04.01.2019 №65/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (див. «ДК» №3/2019). За наведеними там правилами в наведеній у запитанні ситуації в накладній, у податковій накладній зазначають найменування і код комплекту — електроавтомобіля. Тобто окремо в накладній, у податковій накладній автотовари не зазначають.

Як зазначити у договорі вартість автомобіля?

Предметом договору є продаж електромобіля певної марки, за яким покупець придбаває саме електромобіль певної марки. Тож і в договорі записують повне найменування такого електромобіля, а також його ціну.

Водночас у договорі слід зафіксувати, що до комплекту постачання входять товари, наведені, приміром, у додатку. І в додатку до договору дати перелік та кількість таких товарів.

Чи потрібно донараховувати ПДВ з вартості автотоварів?

Так, потрібно.

Адже автотовари використано в операціях, звільнених від оподаткування. А це підстава для нарахування ПЗ з ПДВ за пп. «б» п. 198.5 ПКУ.

Якщо придбані товари, послуги, необоротні активи використовуються частково у таких операціях, потрібно нарахувати компенсувальне ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Як правило, це різноманітні адмінвитрати (оренда, комунальні послуги тощо), які придбані з ПДВ. Докладніше про це див. у статті «Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ» в «ДК» №17/2022.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру