• Посилання скопійовано

Фізособа придбала право вимоги: що з ПДФО та ВЗ?

Фізособа — резидент України (новий кредитор) придбала права вимоги за процентною позикою у кредитора — юрособи-нерезидента. Боржником є юрособа — резидент України. Права вимоги — тіло позики та нараховані, але не сплачені відсотки. Новий кредитор сплатив за відступлення за номінальною вартістю і звертається з вимогою до боржника. Боржник сплачує новому кредитору всю суму — тіло позики та відсотки. ПДФО та ВЗ застосовувати до всієї суми чи тільки до відсотків?

За договором відступлення права вимоги відбувається заміна кредитора у зобов’язанні (ст. 512 ЦКУ). До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов’язанні в обсязі і на умовах, що були на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 ЦКУ).

Тобто до нового кредитора (нерезидента) переходить право вимагати погашення позики — повернення тіла позики та нарахованих відсотків за користування такою позикою. А у боржника виникає заборгованість перед новим кредитором зі сплати коштів за позикою та нарахованими відсотками.

Щодо ПДФО та ВЗ

У наведеній ситуації новим кредитором є фізособа-резидент.

Доходом із джерелом його походження з України є будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні (пп. 14.1.54 ПКУ).

Платником ПДФО є фізособа-резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні (пп. 162.1.1 ПКУ). А об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ПКУ).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО за його рахунок за ставкою 18% (пп. 168.1.1 ПКУ).

Тож позаяк боржник (юрособа — резидент України) сплачує новому кредитору (фізособі — резиденту України) тіло позики та нараховані відсотки за договором про відступлення права вимоги, то юрособа є щодо фізособи податковим агентом, яка має всю суму (тіло позики + нараховані відсотки) оподаткувати податком на доходи фізосіб та військовим збором на загальних підставах.

Аналогічну думку з цього питання висловили податківці ГУ ДПС в Одеській області у роз’ясненні від 07.10.2021 та ГУ ДПС у Чернівецькій області у роз’ясненні від 11.05.2022.

На жаль, норми ПКУ не передбачають врахування витрат, понесених на придбання заборгованості, тому оподатковується вся сума коштів, яку отримує новий кредитор.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру