• Посилання скопійовано

Що нового

Продовжено граничні терміни реєстрації ПН

!  Платникам ПДВ

Верховна Рада України 12.01.2023 ухвалила Закон «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування».

Законом, зокрема, продовжено граничні терміни реєстрації ПН, зменшено штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію та зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК.

Також, як випливає з назви, знову заборонено проводити на спрощеній системі діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

Станом на 25.01.2023 Закон перебуває на підписі в Президента.

Докладніше див. «ДК» №5/2023.

Закон України від 12.01.2023 №2876-ІХ
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 25.01.2023 офіційно не опублікований


Зміни у порядку формування переліку ТОТ

!  Усім

Кабмін вніс зміну до своєї Постанови від 06.12.2022 №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією».

Змінами уточнено, що території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації РФ, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованими РФ. Прирівнювання територій, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій, до територій, на яких ведуться бойові дії, не застосовується до зупинення вчинення виконавчих дій, заборони відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень у випадках, установлених п. 10-2 розд. XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про виконавче провадження.

Постанова КМУ від 13.01.2023 №45 чинна з 21.01.2023


Змінено деякі постанови КМУ з питань митного контролю і митного оформлення

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміни до деяких своїх постанов з питань митного контролю і митного оформлення.

Так, у Постанові КМУ від 08.10.2022 №1126 «Деякі питання надання митним органам забезпечення сплати митних платежів щодо товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом» уточнено, що положення пп. 2 п. 1 цієї постанови не поширюються у період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні на випадки переміщення газу природного, який класифікується за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТЗЕД, суб’єктами ринку природного газу, на яких відповідно до ст. 11 Закону «Про ринок природного газу» покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Зміну до Загальних вимог до облаштування пунктів пропуску через державний кордон, затверджених постановою КМУ від 17.08.2002 №1142, внести неможливо.

З Типової технологічної схеми пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, затвердженої постановою КМУ від 21.05.2012 №451, усунуто положення, що дублюють ч. 11 ст. 194-1 МКУ. Також виключено положення, що не зовсім узгоджуються з положеннями ч. 1 ст. 194-1 МКУ, зокрема щодо прибуття до іншого пункту пропуску внаслідок дії обставин непереборної сили.

Постанова КМУ від 20.01.2023 №47 чинна з 24.01.2023


Тимчасово дозволено пересилати паспорти поштою

!  Усім

Кабмін вніс зміну до пункту 37 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 №270.

Зміною дозволено пересилання в міжнародних реєстрованих поштових відправленнях у період дії воєнного стану або на період, що закінчується в останнє число місяця, у якому завершується дія карантину, встановленого на території України КМУ, паспортів громадянина України, посвідчення особи на повернення в Україну.

Постанова КМУ від 18.01.2023 №41 чинна з 20.01.2023


Уточнено механізм надання грантів для садівництва та тепличного господарства

!  СГ садівництва та овочівництва

Кабмін вніс зміни до Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затверджених постановою КМУ від 21.06.2022 №738.

Зокрема, в отримувачів грантів є можливість обрати спосіб фінансування гранту за рішеннями 2022 року, а саме:

переказ усієї суми гранту або залишку суми гранту, недофінансованого у 2022 році;

переказ суми гранту або залишку суми гранту, недофінансованого у 2022 році, частинами, відповідно до поданих платіжних інструкцій заявника.

Для цього отримувачам гранту необхідно подати заяву до Мінагрополітики.

Строк реалізації проєкту висадки насаджень збільшено до 18 місяців.

Також зазначені порядки доповнено нормами, що закладка насаджень має бути здійснена садивним матеріалом сортів рослин, відомості про які занесені до Реєстру сортів рослин України або Реєстру патентів, а за підсумками реалізації проєкту висадки насаджень (будівництва модульної теплиці) отримувач зобов’язується забезпечити новий сад, ягідник чи виноградник (модульну теплицю) системою зрошення з водозабором.

Постанова КМУ від 17.01.2023 №39 чинна з 20.01.2023


НБУ пом’якшив вимоги до захисту приміщень обмінників

!  Небанківським фінустановам

Нацбанк затвердив Зміни до Правил з організації захисту приміщень небанківських установ в Україні, затверджених постановою НБУ від 06.10.2017 №100.

Змінами пом’якшено вимоги до правил організації захисту приміщень для небанківських фінансових установ, що здійснюють незначні за обсягами валютні операції — середньоденний обсяг цінностей не перевищує 20 МЗП (134 тис. грн). Такі фінустанови можуть самостійно визначати необхідність:

облаштування приміщень засобами охоронного призначення (фізичної та технічної охорони);

облаштування приміщень системами відеоспостереження охоронного призначення;

необхідність застосування сховища/сейфа для зберігання цінностей.

Також небанківські установи можуть використовувати сейфи І класу опору для зберігання готівки та/або інших цінностей в обсязі, що не перевищує середньоденний показник у 500 МЗП.

Постанова НБУ від 17.01.2023 №4 чинна з 21.01.2023


Нова процедура присвоєння назв суднам

!  Судновласникам

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило Порядок присвоєння судну назви.

Цей Порядок визначає процедуру присвоєння назви морським суднам та суднам внутрішнього плавання з метою їх належної ідентифікації і поширюється на всі судна незалежно від форм власності, що підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України, а також прогулянкові вітрильні судна незалежно від потужності двигуна та прогулянкові моторні судна з потужністю двигуна 75 к. с. і більше, які підлягають реєстрації в Судновій книзі України, і встановлює вимоги щодо присвоєння назви новим суднам або зміни її суднам, що знаходяться в експлуатації.

Організація роботи, пов’язаної з присвоєнням назв суднам, та керівництво цією роботою покладається на Адміністрацію судноплавства.

Присвоєння назви судну здійснюється під час першої реєстрації судна в ДСРУ або в СКУ та обирається власником або судновласником (за письмовим дозволом власника). Для суден, які є держвласністю, присвоєння назви судну здійснюється за умови отримання заявником письмового дозволу органу управління.

Запропонована назва судна з обґрунтуваннями щодо змісту назви, яку заявник пропонує присвоїти судну, зазначається безпосередньо в заяві про реєстрацію судна у ДСРУ та СКУ за формами, наведеними у Порядку реєстрації суден у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України.

Назви суднам, які підлягають реєстрації в ДСРУ, присвоюються з урахуванням географічних, історичних, національних, побутових та інших місцевих умов. Назви можуть складатися з кількох слів (але не більше трьох). Географічні назви мають відповідати вимогам топоніміки. Суднам можуть присвоюватися імена та прізвища тільки тих видатних осіб, які мають особливі заслуги перед Українським народом та/або суспільно відомі.

Назви суден, які підлягають реєстрації в СКУ, повинні належати до лексики державної мови.

Крім цього, затверджено зміни до Порядку реєстрації суден у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України, затвердженого наказом Мінінфраструктури від 11.04.2022 №203.

Водночас втрачає чинність Наказ Мінтрансу від 21.01.1998 №19 «Про затвердження Порядку присвоєння судну назви».

До наказу внесено редакційні зміни наказом Мінінфраструктури від 12.01.2023 №21.

Наказ Мінінфраструктури від 25.12.2022 №970
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.01.2023 офіційно не опублікований


Регулювання оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень

!  Поштовим операторам

Міністерство фінансів України затвердило:

Порядок та умови здійснення митного контролю і митного оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях;

Порядок визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій;

Порядок заповнення митної декларації М-16;

Порядок заповнення реєстрів (тимчасового та додаткового) міжнародних поштових та експрес-відправлень і внесення змін до таких реєстрів.

Також затверджено зміни до Порядку заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 №651.

Установлено, що:

— митне оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, ввезені на митну територію України або перебувають на митній території України під митним контролем, завершується за тими документами і в порядку, які діяли до дати набрання чинності цим наказом;

— тимчасово, на період дії воєнного стану та протягом 4 місяців після його припинення чи скасування, для підприємств, які мають сортувальні станції, що функціонують на день набрання чинності цим наказом:

допускається здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях, у цих сортувальних станціях;

під час розгляду заяв цих підприємств щодо зміни розташування сортувальної станції або визначення нової сортувальної станції не застосовуються вимоги щодо обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій системами відеоконтролю, а також надання посадовим особам митного органу та Державної митної служби України доступу до таких систем, встановлені Порядком визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій.

Після закінчення вищезгаданого строку подальший митний контроль та митне оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях, здійснюються в цих сортувальних станціях за умови відповідності вимогам, встановленим у Порядку визначення та обладнання центральних (регіональних) сортувальних станцій;

— тимчасово, протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим наказом:

митний контроль і митне оформлення митних декларацій та інших документів, що використовуються при переміщенні (пересиланні) через митний кордон України і декларуванні міжнародних поштових та експрес-відправлень, можуть здійснюватися в паперовій формі без їх електронних копій;

митні органи приймають реєстри (тимчасові та додаткові) міжнародних поштових та експрес-відправлень для митного оформлення з тим обсягом даних, які наявні в оператора поштового зв’язку та експрес-перевізника на дату подання цих реєстрів.

До наказу внесено редакційні зміни наказом Мінфіну від 13.01.2023 №23.

Наказ Мінфіну від 04.01.2023 №6 чинний з 18.01.2023


Вимоги до виробів з кераміки, призначених для контакту з харчовими продуктами

!  Керамістам, харчовикам

Міністерство охорони здоров’я затвердило Вимоги до виробів з кераміки, призначених для контакту з харчовими продуктами.

Вимоги встановлюють максимально допустимий рівень міграції свинцю та кадмію з виробів з кераміки, які в готовому вигляді призначені для контакту з харчовими продуктами, основні правила визначення міграції свинцю та кадмію та методи їх досліджень.

Дія цих Вимог поширюється на всіх операторів ринку харчових продуктів, а також операторів ринку матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

Установлено, що вироби з кераміки, призначені для контакту з харчовими продуктами, які вироблені до введення в дію цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення строку (терміну) їх придатності.

До ще не чинного наказу внесено редакційні зміни наказом МОЗ від 17.01.2023 №94.

Наказ вводиться в дію з 19.11.2025.

Наказ МОЗ від 29.12.2022 №2373
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.01.2023 офіційно не опублікований


Правила ринку електроенергії вдосконалено

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №307.

Змінами, зокрема, вдосконалено положення щодо форм і змісту звітів постачальника послуг з балансування та сторони, відповідальної за баланс, а також щодо розрахунків коригування та виставлення рахунків за небаланси електричної енергії.

Окремі зміни набирають чинності з 01.07.2023.

Постанова НКРЕКП від 17.01.2023 №109 чинна з 19.01.2023


Зміни в заповненні деяких форм звітності учасників ринку електроенергії

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Постанови НКРЕКП від 28.02.2019 №282 «Про затвердження форм звітності НКРЕКП для учасників ринку електричної енергії та інструкцій щодо їх заповнення».

Відповідно до змін, зокрема:

у формі звітності №4-НКРЕКП-виробництво електричної та теплової енергії (квартальна) фактичні витрати (крім витрат на паливо) розподіляються між видами виробництва пропорційно до фактичних витрат умовного палива на виробництво електричної енергії та теплової енергії у разі неможливості віднесення окремих видів витрат безпосередньо до певного виду господарської діяльності. Фактичні витрати на паливо для виробництва електричної та (або) теплової енергії у формі звітності №4-НКРЕКП-виробництво електричної та теплової енергії (квартальна) визначаються виходячи з розрахунків фактичних питомих витрат умовного палива, визначених відповідно до нормативних документів, згідно з якими були здійснені розрахунки питомих витрат умовного палива під час формування та встановлення НКРЕКП відповідних тарифів;

у формі звітності №4а-НКРЕКП-виробництво електричної та теплової енергії (місячна) фактичні витрати на паливо для виробництва електричної та (або) теплової енергії визначаються виходячи з розрахунків фактичних питомих витрат умовного палива, визначених відповідно до нормативних документів, згідно з якими були здійснені розрахунки питомих витрат умовного палива під час формування та встановлення НКРЕКП відповідних тарифів.

Постанова НКРЕКП від 17.01.2023 №102 чинна з 19.01.2023


Продовжено строк внесення відомостей до ЄРАУ адвокатами, які надають БВПД

!  Адвокатам

Рада адвокатів України внесла до пункту 3 рішення РАУ від 04.11.2022 №124 зміни, якими продовжила до 05.02.2023 строк для первинного подання до ради адвокатів регіону за адресою робочого місця адвоката, або Ради адвокатів України, чи через особистий кабінет адвоката в ЄРАУ заяви із повідомленням про включення адвоката до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну допомогу, та/або укладення контракту про надання безоплатної вторинної правової допомоги на постійній основі або договору про надання безоплатної вторинної правової допомоги на тимчасовій основі.

Рішення РАУ від 06.01.2023 №2 чинне з 06.01.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру